Vijesti Društvo Predstavljeno idejno rješenje za priključak Dervente na auto-put “9. januar”, slijedi raspisivanje...

Predstavljeno idejno rješenje za priključak Dervente na auto-put “9. januar”, slijedi raspisivanje tendera

0

Stanari i Derventa sljedeće godine bi trebali da dobiju priključak na autoput “9. januar” u graničnom pojasu naselja Jelanjska i Osinja.

Novac za gradnju obezbijediće preduzeće Autoputevi Srpske, a predstoji raspisivanje tendera za izvođenje radova.

Ovu lokaciju danas je obišao ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i predstavnici „Autoputeva Republike Srpske“ koji su predstavili idejno rješenje projekta.

Stanovnici Osinje na području Dervente i Jelanjske na području Stanara nekoliko godina unazad nemaju priliku priključiti se na autoput „9. jaunar“ od Banja Luke do Doboja. Najbliže uključenje im je u Prnjavoru ili u Johovcu kod Doboja.

Naredne godine to bi trebalo da se promijeni jer je danas predstavljeno idejno rješenje za saobraćajnu petlju u graničnom pojasu Dervente i Stanara. Mještani kažu, priključak na autoput je od sušte važnosti.

– Mi se nalazimo na jednoj tromeđi 25 km nam je do Doboja, Prnjavora i Dervente. Tako da mi nemamo nigdje izlaz, doskoro nismo imali ni asfalt ni put. Ovo će nam značiti sada, to nam je sada priključak sa svijetom, sa Evropom, kaže mješanin Crnče kod Dervente Živko Vukičević.

Kako na derventskoj, tako i na stanarskoj strani raduju se priključku na autoput.

– Ovo će nama mnogo značiti. Imamo autoput u dvorištu, ali ne možemo se uključiti na njega. Ova petlja će biti od velikog značaja za same mještane, ima nas koji imamo familiju koja radi po inostranstvu, sad kad dolaze siđu sa autoputa i eto ih kući, rekao je Nedeljko Kerić iz Jelanjske kod Stanara.

Petlja će imati višestruk značaj, i za Stanare, ali i Derventu. Omogući će razvoj privrede ovog kraja, ali i olakšati život mještanima.

– Svi naši mještani dobijaju nešto, da će se na kraju krajeva na mapama znati gdje je petlja Stanković, onda nismo nepoznati, onda nas ima, rekao je gradonačelnik Dervente Milorad Simić novinarima i čestitao na izrađenoj projektonoj dokumentaciji.

– Pojačaće promet sigurno saobraćaja, jer dosta ljudi živi i radi u inostranstvu, ali i u privrednom smislu omogući će dobre analize kako bi se možda pravila industrijska zona u opštini Stanari u mjestu Jelanjska, rekao je načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić.

Novac za gradnju obezbijediće preduzeće Autoputevi, a već narednog mjeseca predstoji raspisivanje tendera za izvođenje radova.

– Sredstva će biti obezbijeđena u budžetu, znači da počnemo sa radovima sljedeće godine i mislim da jedan ovakav objekat realno može da se završi za 12 mjeseci, po nekim mojim dosadašnjim iskustvima, potvrdio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

– Već smo znači idejnim rješenjem definisali lokaciju, definisali smo neki okvir i gabarite petlje, kao što smo rekli eksproprijacija je u većem dijelu završena za cijeli obuhvat petlje tako da nadam se do kraja iduće godine ćemo to završiti. rekao je koordinator projekta preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Davor Vučković.

Autoputevi će osim priključka na autoput obezbijediti i pristupne puteve u dužini od pet kilometara sa obje strane petlje, dok se od lokalnih vlasti očekuje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na predviđenim trasama.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here