Vijesti Kultura i obrazovanje Prerasli lokalni karakter: Završeni 16. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti – FOTO

Prerasli lokalni karakter: Završeni 16. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti – FOTO

0

 

Prigodnim recitovanjem stihova, uz muzičku pratnju profesorice Violete Pećić, u Centru za kulturu protekle nedjelje održana je završna ceremonija ovogodišnjeg izdanja Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta „Prljača 2017“. Dan ranije pjesnici su se okupili na Trgu pravoslavlja, nakon čega je uslijedilo druženje na Patkovači, dok je uručenjem nagrada pobjednicima svečano zatvorena dvodnevna manifestacija.

Predsjednik SKK „Vihor“ Savko Pećić istakao je da je veoma značajno što je okupljanje pjesnika preraslo lokalni karakter, jer učesnici sada dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i Švicarske, Bugarske, Njemačke i drugih zemalja.

– Ovo su šesnaesti po redu Međunarodni ilindanski pjesnički susreti u okviru kojih dodjeljujemo nagrade pjesnicima koji pišu najbolje radove o ljepotama voda. Vremenom smo počeli nagrađivati i umjetnike koji su pisali o Ukrinjskom cvijetu, potom i autore šaljivih pjesama, a ove godine, za poseban doprinos, dodijelili smo i „Vihorovu povelju“. Na konkurs se prijavilo oko 90 pjesnika, iako nisu svi bili učesnici takmičarskog dijela, istakao je Pećić, u ime organizatora susreta SKK „Vihor“.

Inače, pjesnik Ivan Gaćina iz Zadra dobitnik je priznanja za najbolju pjesmu o ljepotama voda, a njegov kolega Boro Petković iz Dervente autor je najbolje pjesme o Ukrinskom vodenom cvijetu, dok je Slobodan Lejić iz Kalenderovaca napisao najbolju šaljivu pjesmu na temu voda. Najmlađi učesnik je dvanaestogodišnja Evita Bojkovac.

Autor nagrađenih stihova istakao je da u zadnje tri godine sa dosta uspjeha učestvuje na velikom broju sličnih manifestacija.

– Osvojio sam tridesetak nagrada, pohvala i zahvalnica na brojnim konkursima i susretima pjesnika u cijeloj regiji, pa sam tako odlučio da učestvujem i na ovoj manifestaciji, gdje sam nagrađen najvišim priznanjem. Bilo je lijepo družiti se sa novim ljudima, upoznati Derventu, njenu kulturu i istoriju, prekrasnu prirodu i prijatne ljude, koji ju oplemenjuju, istakao je Gaćina.

“Vihorova povelja” dodijeljena je “Derventskom listu”, zbog čega se vd direktora ove ustanove Čedo Vujičić posebno zahvalio rukovodstvu književnog kluba.

– Ovo je jedna od kulturnih manifestacija koja obilježava ljeto u Derventi i nadam se da će to i dalje biti. Priznanje uručeno “Derventskom listu” izraz je zahvalnosti pjesnika za sve što je naš nedjeljnik uradio tokom pola vijeka postojanja “Vihora” i sigurno je da je veza derventskih novinara i pjesnika neraskidiva, a ja sam uvjeren da ćemo još dugo biti oslonjeni jedni na druge, istakao je Vujičić.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom načelnika opštine Derventa, a nagrade pobjednicima je uručio Staniša Mikerević.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here