Vijesti Privreda Pri kraju berba lješnjaka – VIDEO

Pri kraju berba lješnjaka – VIDEO

0

 

Berba lješnjaka je ovih dana se privodi kraju. Preduzeće “Eko bosanska Posavina” u Kulini je 2014. godine zasadila prve sadnice lješnjaka, a uprkos sušnoj godini, prinosi su zadovljavajući.

Suša koja je ove godine trajala duži vremenski period, ostavila je posljedice i na prinose lješnjaka.

Iz ovog preduzeća, čiji zasadi rimskog i istarskog lješnjaka se prostiru na 220 hektara, kažu da su prinosi mogli daleko biti bolji.
Marinko Sušić, vođa proizvodnje
00.47 imali smo ..

– Na to se odrazio period od oko 40 dana bez padavina uz temeperature preko 30 stepeni. To je šokiralo lješnjake i taj dio rasta je zakazao, kaže Marinko Sušić, vođa proizvodnje.

On kaže da kiše koje su kasnije stigle, nisu uspijele popraviti prinos.

– Analize po plodu smo završili, te nažalost imamo parcela sa 50 odsto manje prinosa. Prosjek je nekih 30-35 odsto manje od idealnog prinosa, ocijenjuje Sušić.

Mnogi imaju problema sa plasmanom svojih proizvoda, ali kada je riječ o lješnjaku on je siguran. Već u četvrtom mjesecu na svjetskom tržištu otkupe se sve količne lješnjaka.

– Lješnjak je jako dobra kultura, može se jednostavno skladištiti, čekati bolje cijene i izbjeći kalkluacije. Konstantno ima dobru cijenu, pojašnjava.

Lješnjak se suši u sušari kapaciteta 6,5 toana, a proces traje od 12 do 14 sati. Sušić napominje kako su ljudi na ovim područjima malo upoznati o lješnjaku, te dodaje da je ovo podnevlje idealno za uzgoj, što se pokazalo kroz njihove zasade.

– Od teksture zemljišta, mikroelemenata, položaja, nadmorske visine, broja sunčanih sati. Naši zasadi i prinosi to dokazuju. Istovremeno uz to tražimo kooperante i male i srednje i velike, koje bi savjetovali u uzgoju od pripreme zemljišta, sadnje, rezidbe, te sve do otkupa koji je osiguran, naglašava vođa proizvodnje.

Kako bi se izborili sa sušom, u planu je izgradnja na određenim zasadima sistema navodnjavanja kap po kap.

– Radili smo ovdje probne bušotine na 150 metara, ali nema vode. Cijeli sloj je ilova. Došli smo do ideje da radimo akumulaciju, kako bi zaustavili oborinske vode. Time bi riješili određenu količinu vode za navodnjavanje. U procesu smo dobijanja dozvola i prirepeme terena. Očekujemo ove jeseni i zime da počnemo sa radovima, otkrivaju planove iz ovog preduzeća.

U godinama koje dolaze, cilj je da dostignu 1000 tona prinosa zajedno sa kooperantima, kako bi bili konkurentni na tržištu i imali bolji položaj. Da idu ka tome, govori i to da svake godine povećvaju zasad za oko 40 hektara, te širi svoje kooperante.

Slobodan Živanić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here