Vijesti Privreda Prihvaćen najveći dio zahtjeva radnika: Da li “Unis” konačno očekuju bolji dani?

Prihvaćen najveći dio zahtjeva radnika: Da li “Unis” konačno očekuju bolji dani?

2

Na juče održanom sastaku vlasnika Fabrike cijevi “Unis” Gorana Tomića i Sindikalnog odbora ovog preduzeća prihvaćeni su gotovo svi zahtjevi radnika koji su u štrajku od 11. oktobra.

– Uprava se obavezala isplatiti plate za četiri i doprinose za pet mjeseci, kao i dug za prevoz, te uplatu doprinosa za radnike kojih ispunili uslove za penziju. Takođe, rekli su da će isplatiti platu za jul radnicima “Mehanike”, a sve bi to trebalo da bude realizovano do 21. decembra kada bi preduzeće trebalo da dobije kredit, kaže Radosava Milanković, član Štrajkačkog odbora.

Najavljeno je da će dio troškova za prevoz ovih dana biti isplaćen kako bi radnici prije 21. decembra mogli doći na posao radi pripreme linija za proizvodnju pošto je 5.000 tona trake stiglo u luku Ploče.

Radosava Milanković

Do kraja godine najavljeno je i potpisivanje pojedinačnih kolektivnih ugovora za zaposlene kojim bi bili predviđeni veći koeficijenti i samim tim viša primanja već od početka 2019. godine.

Milankovićeva ipak sa optimizmom i oprezom gleda na predstojeći period.

Za sada se nije preovaralo o dugu koji je predviđen Planom restrukturisana, ali je obećana redovna isplata plata u narednom periodu, kazala je ona, dodajući da će Sindikalni odbor u četvrtak u 9 časova radnicima prenijeti informacije sa današnjeg sastanka.

Najavljen veliki povratak “Unisa”

Većinski vlasnik derventske fabrike Goran Tomić rekao je za “Glas Srpske”, prije jučerašnjeg sastanka sa radnicima, da očekuje da će proizvodnja početi u punom kapacitetu.

Počinje realizacija veoma vrijednog ugovora koji smo u junu potpisali sa ruskim “Magnetogorskom” i čim stigne roba koja je trenutno u luci Ploče, počeće proizvodnja u “Unisu”. U ovu fabriku stiže više od 5.000 tona trake za proizvodnju cevi. Plate kasne jer se dugo nije radilo, ali ćemo i to uskoro rešiti. Imamo iza sebe najveći svetski kombinat. Kroz ovaj posao “Unis” će se vratiti na evropsko tržište, istakao je Tomić.

On je naglasio da pregovori sa ruskim kombinatom “Magnetogorsk” traju od novembra prošle godine, te da je ugovor koji je “Unis” potpisao sa ovom firmom jedan od najvrijednijih na Balkanu.

Derventa Cafe

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here