Vijesti Društvo Projekat “Aktivno kroz život” roditeljima djece sa posebnim potrebama omogućava radnu aktivaciju...

Projekat “Aktivno kroz život” roditeljima djece sa posebnim potrebama omogućava radnu aktivaciju – VIDEO

0

Derventa je jedan od pet gradova u kojima se provodi projekat “Aktivno kroz život” sa ciljem stvaranja radne aktivacije i socijalnih integracija nezaposlenih roditelja djece sa smetnjama u razoju i roditelja višečlanih porodica.

Kroz ovaj projekat derventsko Udurženje roditelja djece sa posebnim potrebama “Sunce” pokrenulo je pružanje usluga profesionalnog čišćenja i održavanja objekata.

Radmila Šainović, majka 22-godišnjeg Nikole oboljelog od cerebralne paralize, kaže da svako dijete sa posebnim potrebama zahtijeva cjelodnevnu brigu. Do sada nikad nije bila u stalnom radnom odnosu, povremeno bez prijave i osiguranja, pa se nada da će sada konačno to uspjeti.

Mi roditelji, pored brige, moramo se boriti i za finansijska sredstva koja su potrebna za njihova liječenja, kontrole, pomagala. Kao roditelj se nadam da će nam projekat dosta pomoći i da ćemo uskladiti naše radno vrijeme, i da su nam djeca obezbijeđena, kaže Šainovićeva.

Nabavljene su profesionalne mašine, usisivači za različite potrebe, te sredstva za čišćenje. Završena je i obuka roditelja, tačnije njih četvoro, koji će činiti tim za čišćenje.

Deana Đekić, koordinator radne grupe projekta za Derventu, kaže da su roditelji djece sa smetanja u razvoju, prema njihovom uzorku, veoma malo bili uključeni u tržište rada.

Uglavnom je to bilo na crno ili bez prijave, s obrzirom da su gubili određena prava za svoju djecu ukoliko su zaposleni. Što se tiče višečlanih porodica, tu je malo bolji pokazatelj. Uvođenjem nekih novih prava za njih, roditelji sa četvoro i više djece samoinicijativno napuštaju tržište rada, kaže Đekićeva.

Indira Bundavica, projekt menadžer Udruženja “Sunce”, navodi da program ima elemente samoodrživosti.

Mi planiramo da nastavimo sa tim i uključimo što veći broj roditelja koji su zainteresovani. Ovo je jedna aktivnost koja njima daje slobodu, u smislu da djecu mogu zbrinuti u dnevnim centrima u Derventi, a oni da rade, kaže Bundavica.

Tokom janura, već su sklopljena dva ugovora sa preduzećima, istakla je Tatjana Spasojević, predsjednik Udruženja „Sunce“ Derventa.

Sredstva za ovaj projekat obezbijeđna su od strane USAID, a projekat implementira UNICEF u BiH. Projekat “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na panedmiju Kovid-19 u Republici Srpskoj”, se provodi u partnerstvu UNICEF-a i USAID BiH, te Savezom udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti u Republici Srpskoj.

Slobodan Živanić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here