Vijesti Društvo Prošlo je tri godine od katastrofalnih poplava

Prošlo je tri godine od katastrofalnih poplava

0

Sredinom maja 2014. Derventu, ali i čitavu Republiku Srpsku i BiH, zadesile su velike poplave izazvane padavinama koje su prevazišle sve zabilježene rekorde zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja.

U periodu od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Herceovine oko 150 l/m², a iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Ukrina, Vrbas i druge.

Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luka, Čelinac i mnoga druga mjesta i naselja.

Ugroženo je područje uz rijeku Savu. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je 15. maja stanje prirodne nesreće, a Vlada RS je 17. maja proglasila izvanrednu situaciju na cijelom području Republike.

Derventa je izbjegla posljedice poplave koja se desila četiri godine ranije, ali je ipak pričinjena šteta u iznosu od oko 3,5 miliona KM. To je i vrijeme kada se Derventa u punom smislu pokazala solidarnom i humanom, tako da gotovo nije postojao pojedinac, preduzeće ili organizacija koja nije dala svoj doprinos u umanjenju teških posledica poplave.

U Derventi je odlukom Vlade formiran „Regionalni centar za prikupljanje pomoći“ u skladištu „Sim-proma“ gdje kojem su desetine volontera vrijedno radile na distribuciji pomoći, a Centar su posjetili najviši funkcioneri Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here