Vijesti Društvo Protokol sprečava nasilje

Protokol sprečava nasilje

0

DERVENTA – U Derventi je potpisan Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici i rodno baziranog nasilja. Protokol su potpisali predstavnici SO-e Derventa i nadležni subjekti, odnosno institucije.

Protokol sprecava nasilje

SO-e Derventa je na sjednici održanoj 2. oktobra ove godine prihvatila prijedlog Protokola o postupanju i sardnji nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici i rodno baziranog nasilja. Potpisivanje je obavljeno u okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja na dženama i promovisanja kampanje ,,Bijela vrpca,, i ,,Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama,, koju u Republici Srpskoj organizuje Gender centar Vlade RS.

– Ovaj Protokol ima za cilj obezbijediti kvalitetniju saradnju i rad nadležnih subjekata Opštine Derventa na poslovima suzbijanja i sprečavanja nasilja u porodici i rodno baziranog nasilja, kao i primarnoj zaštiti žrtava nasilja, uz opredjeljenje za poštivanje principa zakonitosti, transparentnosti, javnosti, odgovornosti, efikasnosti, ekonomičnosti i profesionalne stručnosti prilikom učešća u zajedničkom radu na suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici- rekao je Fadil Pelesić, predsjednik opštinske Komisije za ravnopravnost polova.

Prema riječima Jovanke Popović, predstavnika Udruženja žena Derventa potpisnice ovog Protokola obavezuju se da će, u okviru svojih nadležnosti, učestvovati u otkrivanju i suzbijanju svih oblika nasilja u porodici i rodno baziranog nasilja uz intenzivnu međusobnu saradnju, a u skladu utvrđenih normi i principa referalnih mehanizama na suzbijanju i sprečavanju nasilja i zaštiti žrtava nasilja u porodici.

– U svojim aktivnostima navedene institucije sarađivat će na taj način što će formirati: Savjetodavnu grupu za pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici i rodno baziranom nasilju, Monitoring tim i Mobilni tim za pomoć i podršku žrtvama nasilja – dodala je Popović.

Direktorica Udruženja građana ,, Budućnost,, iz Modriče Gordana Vidović izrazila je nadu da će primjer iz Dervente slijediti i druge opštine u okruženju.

Autor: Nenad Simić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here