Vijesti Kultura i obrazovanje Prva iskustva u obrazovnom sistemu: U vrtiću “Trol” i ove godine pripremna...

Prva iskustva u obrazovnom sistemu: U vrtiću “Trol” i ove godine pripremna nastava za predškolce

0

I ove godine od 1. marta pa do kraja maja u JU Dječije obdanište „Trol“ održaće se pripremni program za predškolce koji nisu obuhvaćeni redovnim programom predškolskog obrazovanja, odnosno koji ne pohađaju nastavu u derventskim vrtićima. Zainteresovani roditelji djecu mogu prijaviti do 7. februara.

Na taj način, djeca rođena 2013. godine dobiće priliku da steknu prva iskustva u obrazovnom procesu. Pod budnim okom kvalifikovanih vaspitača oni će svakog radnog dana, po tri časa, raditi po redovnom predškolskom program, prilagođenom tromjesečnom periodu.

Do sada nam je nadležno ministarstvo odobravalo sredstva za četiri grupe, odnosno za više od stotinu polaznika, a kako već sada postoji interesovanje roditelja, očekujemo da i ove godine formiramo najmanje tri grupe. Uglavnom, biće dovoljno mjesta za sve zainteresovane. Ministarstvo finansira troškove naknada vaspitačima, a prema njihovom upustvu, angažuju se svršeni vaspitači sa evidencije nezaposlenih. Sa djecom će raditi i naši volonteri, kaže direktorica „Trola“ Gordana Simić, dodajući da će i sami vaspitači proći program obuke.

Inače, projekat Ministarstva prosvjete i kulture finansira Vlada Republike Srpske, odnosno manjim dijelom lokalne zajednice ili predškolske ustanove, tako da roditelji nemaju nikakve troškove. Načelnik opštine Milorad Simić svim polaznicima pripremne nastave je osigurao vježbaonice „Cvrčkov komplet“, koje se koriste i u redovnoj nastavi.

Djeca na pripremnom programu upoznaju obrazovni proces, socijalizuju se sa svojim vršnjacima i stiču prva sistematska znanja. Efekat je zaista odličan, a bio bi još bolji da se sa djecom radi tokom čitave godine pred polazak u školu, kako to rade u Zvorniku. Takođe, želja nam je da u budućnosti, pored Osinje, predškolsku nastavu izvodimo i u još nekim ruralnim sredinama, jer je to veoma korisno za njih, naglašava Simićka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here