Vijesti Privreda PZ “Dedina”: Investicijama do smanjena troškova i nastavka rasta preduzeća – FOTO

PZ “Dedina”: Investicijama do smanjena troškova i nastavka rasta preduzeća – FOTO

1

Jedan od vodećih prerađivača bagremovog drveta u finalni proizvod u Evropi, Poljoprivredna zadruga “Dedina” iz Dervente u 2022. godini realizovaće izgradnju vlastite elektrane za proizvodnju električne i toplotne energije, prve takve vrste u BiH, pišu Poslovne novine.

Fabrika osnovana 2015. godine rangirana je među brzorastućim kompanijama u BiH sa složenom godišnjom stopom rasta od 40% ostvarenom u posljednje tri godine.

Preduzeće je takođe dobitnik nagrade Privredne komore Republike Srpske za „najuspješnije preduzeće u kategoriji mala proizvodna privredna društva“.

Proizvodnja ove zadruge je 90% izvozno orijentisana, uglavnom u zemlje EU, a trenutno zaposljavaju 65 radnika u proizvodnim pogonima.

Investicija u vlastitu elektranu

Prema riječima Nikole Dake, direktora Poljoprivredne zadruge “Dedina” iz Dervente, jednu od svojih najvećih investicija realizovat će upravo u 2022. i to u sklopu vlastite kompanije.

Dugogodišnjim radom i velikim trudom, ispunjenim ciljevima i planovima, u “Dedinoj” su postigli kvalitet proizvodnje i stekli povjerenje na tržištu, te ostvaruju stalni rast prodaje, povećanje kapaciteta proizvodnje, rast broja zaposlenih, inovacija i ulaganja u tehnologiju, ističe.

Cilj nam je izgradnja i puštanje u rad elektrane za proizvodnju električne i toplotne energije, kapaciteta 670 kWh/h za proizvodnju električne energije i 3,5 MWh/h za proizvodnju toplotne energije, i to bi bila prva takva vrsta proizvodnje električne energije u BiH, koja radi na principu termoulja. Na ovaj korak smo se odlučili zbog enormnog rasta cijena električne energije na tržištu EU, koje se očekuje i u BiH. U svojim procesima prerade drveta, sušenja daske i proizvodnje peleta, trošimo velike količine električne i toplotne energije, za šta dnevno izdvajamo i do 1700 KM za električnu, te do 1400 KM za toplotnu energiju. Kada izgradimo vlastitu elektranu, imat ćemo znatno manje troškove za energiju te ostvariti velike uštede, istaknuo je Daka.

Trenutno, ova zadruga oko 70% repromaterijala, trupaca i daski uvozi iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, što im takođe predstavlja problem.

Za sada uspijevamo ispuniti planove proizvodnje, koja je 90 posto orijentisana uglavnom ka tržištu Danske, Švedske, Češke, Njemačke, Francuske i Južne Koreje, naglasio je Daka,

Pogon za proizvodnju peleta

U skladu sa napretkom i stalnim investicijama u nove proizvodne pogone, u ovom preduzeću imaju 4000 m2 zatvorenog i 30.000 m2 otvorenog proizvodnog prostora.

Osim pogona za finalnu obradu drvnog sortimenta u kojoj, između ostalog, proizvodimo zidne i podne obloge, fasade i drvene figure, kao i elemente dječijih igrališta, posjedujemo i liniju za proizvodnju peleta sa modernizovanim mašinama. Kapacitet linije za proizvodnju peleta je 1,5 t/h, gdje prerađujemo otpad nastao u preradi. Ovu investiciju su realizovali u 2021. godini, kaže Daka.

Prema riječima Dake, strategija poslovnog uspjeha ove zadruge sastoji se u konstantnom ulaganju u tehnološku opremljenost i kadar, uvođenje inovacija, izbjegavanje masovne proizvodnje, te usko specijalizovanje.

Dosta smo se usavršavali dok nismo dobili tražene visoke standarde naših kupaca, ali sada je to na visokom nivou. Uglavnom smo ispred konkurencije zato što imamo širok asortiman proizvoda, pa imamo bolje iskorištenje repromaterijala. Istakao bih da je naša prednost u odnosu na konkurenciju i naš stručan kadar, čija je prosječna starost oko 30 godina. Uz stalne stimulanse u poslovanju, niko od njih ne želi u inostranstvo, kaže Daka.

Kvalitetni proizvodi sa visokim nivoom tehnološke obrade

A kad su u pitanju faktori koji su uslovili brzi rast zadruge “Dedina”, to su prvenstveno kvalitetni proizvodi sa visokim nivoom tehnološke obrade.

Mi smo jedna od četiri proizvodnje u Europi, koja radi sa dvokomponentnim poliuretanskim ljepilom drvene fasade za vanjsku upotrebu i kao takvi dobro smo prepoznati na tržištu. Prvi smo ponudili kupcima i CNC obrađene finalne elemente za dječija igrališta, koji se samo sklapaju bez dodatne obrade, bušenja, krojenja, pojašnjava.

Rast prihoda 215, 23% u 2021. godini

U prilog brzog rasta zadruge “Dedina” govore i ostvareni poslovni rezultati sa izvanrednim rastom prihoda i dobiti u posljednje dvije godine, ali i u prvom kvartalu 2022.

U 2021. godini ostvarili smo prihod u iznosu 5.953.342 KM, što je za 215,23% više u odnosu na 2020, kada smo ostvarili prihod u iznosu od 2.766.001 KM. Također, u prvom kvartalu 2022.godine ostvarili smo prihod u iznosu od 2.978.111KM, što predstavlja rast za 83% u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kada smo ostvarili 1.629.200 KM prihoda, ističe Daka.

Proizvodnja vlastitog dizajnerskog namještaja u 2023. godine

– Takođe, rast smo ostvarili i u prvom kvartalu 2022. Godine. Istim tempom nastavljamo do kraja ove godine, a za 2023. godinu imamo u planu pokretanje proizvodnje vlastitog dizajnerskog namještaja i mobilijara za vanjsku upotrebu. Trenutno su u izradi projekti i dizajn, najavio je Daka.

Razgovarala: Irena Vasić – Dobrić – Poslovne novine

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here