Vijesti Privreda Širenje mreže kooperanata “Agroposavina farm”: Start UP paketi za proizvođače krastavaca, paprike...

Širenje mreže kooperanata “Agroposavina farm”: Start UP paketi za proizvođače krastavaca, paprike i šljive

0

Poljoprivredna zadruga “Agrposavina farm” sa p.o. Derventa od prošle godine realizuje program „Unapređenje proizvodnje voća i povrća na području Dervente i susjednih opština“, po procedurama IFAD projekta koji sufinansiraju Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU) i lokalne zajednice Derventa i Brod.

Na taj način, tokom 2020. godine, „Agroposavina farm“ je distribuisala i subvencionisala 40 proizvodnih Start UP paketa prema proizvođačima povrća na otvorenom i zatvorenom prostoru, uz nabavku 25 plastenika od 100 kvadrata.

Organizovana je tako kooperativna proizvodnja krastavca kornišona i paprike merinos na otvorenom prostoru i plastenička proizvodnja paprike i paradajza, a zadruga je cjelokupnu proizvodnju otkupila i plasirana na domaće i inostrano tržište, podsjećaju iz „Agroposavine farm“.

Zadruga i u 2021. godini planira distribuciju i subvencionisanje proizvodnih Start UP paketa prema proizvođačima voća i povrća, jačanje zadružne infrastrukture i realizaciju marketiniških aktivnosti. Putem ovog poslovnog plana u tekućoj godini, pored postojećih kooperanata, Zadruga planira da uključi oko 50 novih proizvođača voća i povrća sa područja opština Derventa i Brod koji će biti podstaknuti subvencionisanjem Start UP paketa od strane projekta i lokalnih zajednica, kažu u „Agroposavina farmu“.

S tim u vezi, planirana je distribucija Start UP paketa za proizvodnju krastavca kornišona na otvorenom prostoru minimalne površine od 0.5 dunuma i paprike merinos na otvorenom prostoru minimalne površine od 1.0 dunuma, te paprike i paradajza u zatvorenom prostoru – plastenicima površine od 100 kvadrata, kao i nabavka plastenika sa opremom i sistemom za navodnjavanje površine od 100 kvadrata.

Ove godine planirana je distribucija i Start UP paketa za proizvodnju šljive površine od 1.0 i 2.0 dunuma.

Zadruga kao organizator kooperativne proizvodnje voća i povrća u kontinuitetu će pružati sve usluge, od distribucije Start UP paketa za proizvodnju, zasnivanja proizvodnje, otkupa i plasmana proizvoda uz savjetovanje proizvođača u toku proizvodnje i sprovođenje stručne edukacije putem obuka. Pored organizacije kooperativne proizvodnje voća i povrća, u ovoj godini Zadruga će početi sa jačanjem zadružne infrastrukture koja se odnosi na nabavku osnovnih sredstava za otkup i plasman proizvoda, a u planu je i otvaranje prodavnice domaćih proizvoda, kažu u „Agroposavina farmu“.

Naredne, 2022. godine planirana je i nabavka linije za slatki i kiseli program voća i povrća čime bi se uspostavila kompletna linija za proizvodnju, sušenje i pakovanje proizvoda od voća i povrća, ali i drugih proizvoda sa gazdinstava zadugara i kooperanata.

Pored širenja kooperantske mreže i povećanja proizvodnje, organizacionog jačanja i stvaranja konkurentnih proizvoda sa dodatnom vrijednošću, vizija Zadruge je da postane istinski lider i generator ruralnog razvoja na području opštine Derventa i šire regije, da bude kreator kvalitetne međuzadružne i poslovne saradnje, da obezbijedi prihode nezaposlenim porodicama i pri tome dovede do smanjenja siromaštva i ostanka mladih na selu, navode u „Agroposavina farmu“.

Iz zadruge posebno ističu dobru i kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU), Resorom za pružanje stručnih usluga, lokalnom zajednicom iz Dervente, kao i lokalnom zajednicom iz Broda i Klasterom dobojske regije Poljoklast, uz čiju podršku se realizuje ovaj projekat.

Sve informacije zainteresovani mogu dobiti na broj 053/312-090.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here