Vijesti Društvo Stigla prva građevinska oprema, počinje rekonstrukcija OŠ “Nikola Tesla”

Stigla prva građevinska oprema, počinje rekonstrukcija OŠ “Nikola Tesla”

0

Predstavnici preduzeća „Proda mont“, inače nosioca konzorcijuma firmi angažovanih na rekonstrukciji zgrade, te „Geokopa”, angažovanog na vanjskom uređenju, danas su obišli objekat škole čime su zvanično uvedeni u posao.

Tehnički direktor “Proda monta” Željko Petković je podsjetio da je vrijednost rekonstrukcije oko 4,5 miliona KM, bez izvođenja fasadnih i stolarijskih radova, te da nosilac konzorcijuma ima rok od 9 mjeseci.

 

Počeli smo sa nabavkom materijala i dopremanjem opreme i mi započinjemo kompletnu rekonstrukciju objekta, računajući zamjenu krova, svih instalacija i ojačanje konstrukcije. To podrazumijeva ojačanje iz temelja sa vertikalnim nosivim elementima kroz objekat do posljednje ploče u krovu, a predviđena je izrada betonskih ploča za svaku etažu, pojasnio je Petković.

Koordinator nadzornog arhitekta Vanja Vranješ je istakla da je Republička direkcija za obnovu i razvoj nosilac poslova nadzora izvođenja radova kroz sve faze rekonstrukcije.

S obzirom da je objekat doživio oštećenje konstrukcije kao posljedica zemljotresa, to su poslovi oko kojih će se voditi najviše računa da bi se objekat doveo u stanje prije elementarne nepogode, istakla je Vranješeva.

Imam empatiju prema ovom prostoru koja je moja srednja škola i jedan spomenik Dervente kojeg nismo mogli ni htjeli ni smjeli srušiti, rekao je gradonačelnik Milorad Simić prilikom obilaska objekta.

Zahvaljujući razumijevanju Vlade Srpske pronašli smo novce u iznosu od 5,2 miliona i vjerujem da ćemo za 300 dana završiti posao i da će škola ponovo biti dom za 1000 ljudi svakog dana. Nedostaje nam dječija graja u centru grada, poručio je Simić.

Direktor škole Ljubiša Đurić je istakao da se radi o izuzetno važnom danu za učenike, roditelje i kolektiv ove obrazovne ustanove.

– Već 2,5 godine smo “podstanari” u drugim školama i ja se iskreno zahvaljujem upravama svih škola koje su nam pomogle, ali kada se vratimo u našu matičnu školu sve će biti lakše. Ovdje gravitira 130 radnika, 830 učenika i dvostruko više roditelja, što je jasno koliki je značaj za našu sredinu, naglasio je Đurić.

Odlukom o određivanju prioritetnih projekata Vlada Republike Srpske odobrila je projekat rekonstrukcije i izdvojila 5.272.000,00 KM.

Škola je oštećena nakon zemljotresa u Petrinji krajem decembra 2020. godine.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here