Vijesti Društvo Stihovima protiv nasilja nad ženama – FOTO

Stihovima protiv nasilja nad ženama – FOTO

0

Povodom 25. novembra, Dana borbe protiv nasilja nad ženama, Srpski književni klub “Vihor” Derventa organizovao je književno veče u Centru za kulturu pod nazivom ”Pjesmom protiv nasilja nad ženama”.

Ovom manifestacijom “vihoraši” su prekinuli ćutanje – tišinu i digli svoj glas lirikom protiv svih nasilja koja se dešavaju u našem društvu. Čitani su stihovi o ličnim doživljajima, emotivni i iskreni osjećaji prema ženi, djeci, majci, potresni i jasni – s porukom da treba njegovati ljubav i lijep život, a ne nasilje prema ženama i uopšte u životu.

Prisutne je pozdravio predsjednik SrKK ”Vihor” Savko Pećić, a potom je Jovanka Popović, predsjednik Udruženja žena, Derventa govorila o aktivnostima na prevenciji i suzbijanju nasilja nad ženama u Derventi.

Cilj ove književne večeri je da se čuje pjesma i riječ “vihoraša”, koji su se odazvali i recitovali svoje stihove o ljubavi i toleranciji, o lijepim i za porodicu uspješnim životnim stazama i na taj način digli svoj glas protiv nasilja nad ženama, rekao je Savko Pećić.

Radojca Todorović, inspektor Policijske stanice Derventa i mentor za zaštitu i rad sa žrtvama nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, rekao je da se u Derventi veoma uspješno radi na ovom problemu, otkrivaju se pojave nasilja, ali je još uvijek potrebna veća saradnja sa građanima, jer mnogi slučajevi ostaju ne prijavljeni i to predstavlja posebnu poteškoću.

Svoje stihove su recitovali Ivana Ratkovac, Dejana Drobić, Vera Koropkin Ratkovac, Tanenko Tančin Marić, Suzana Tešendić, Gvozden Nešković, Slobodan Lejić, Milorad Mišo Đurđević, Jasmina Radnović i Savko Pećić Pesa.

Pročitano je i pismo podrške člana ”Vihora” iz Frankfurta Nedeljke Nede Đukić Borojević.

Snažnim stihovima Savka Pećića započelo je druženje sa ciljem da se pozovu svi u borbu protiv svakog vida nasilja nad ženama.

“Žena je njiva sa zlatom na otkosu, bez nje je hladno i kad sunce grije, ona je ona s kojom se život rađa…”. Ovim stihovima, glasno i jasno završili smo naše druženje u nadi da smo uspjeli i da će ovaj glas pjesnika odjeknuti i stići tamo gdje treba da se sluša lijepa riječ, a ne psovke i nasilje, istakla je na kraju voditelj programa večeri Jasmina Radanović.

Značajnom kulturnom događaju prisustvovala je narodni poslanik Vesna Jungić i predsjednik OO Ujedinjena Srpska Staniša Mikerević.

 

                                                                 Derventa Cafe


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here