Vijesti Kultura i obrazovanje Stručne edukacije jačaju roditeljske kompetencije

Stručne edukacije jačaju roditeljske kompetencije

0

U vrtiću “Trol” juče je održana pedagoško-psihološka edukacija za roditelje pod nazivom temu “Roditeljstvo i formiranje ponašanja u ranom djetinstvu” u okviru kojeg su predavači bili profesor Pero Spasojević i mladi psiholog Aleksandar Golubović.

Ovo predavanje spojilo je mladost i iskustvo, zbog čega smatram da je ovaj trening za roditelje bio izuzetno uspješan, naglasila je direktor vrtića Gordana Simić.

Cilj nam je svakako bio jačanje roditeljskih kompetencija s obzirom da je to proces kojeg smo započeli u prethodnom periodu kroz različite aktivnosti, među kojima je i izdavanje priručnika „Moj vrtić i ja”, rekla je Simićka.

Čini se da su roditelji najmanje kompetentni kada je u pitanju formiranje ponašanja djece, rekao je profesor Spasojević.

Roditelji se u određenim periodima razvoja djeteta osjećaju prilično nemoćno i ja sam pokušao da dam odgovore na određena pitanja, iako se radi o opširnoj tematici. To je značajno, jer su prvih 5 godina čovjekovog života ključne. Roditelji u najboljoj namjeri čine velike greške zbog čega je ovo predavanje imalo za cilj da pokaže šta bi oni mogli bolje uraditi, istakao je Spasojević.

Psiholog Aleksandar Golubović, inače stručni saradnik u vrtiću “Trol”, govorio je o načinima na koje roditelji mogu riješiti određene poteškoće i dileme.

Insistiram na rješenjima za koje je nauka u praksi dolazala da zaista djeluju. Roditelji često pribjegavaju tradicionalnom odgoju, iako on empirijski nije efikasan, pa sam pokušao roditeljima skrenuti pažnju na neka drugačija djelovanja, poručio je Golubović.

Predavanju je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Slaven Pašalić.

Ovaj projekat je podržan sredstvima finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u RS 2018/2019, za čije funkcionisanje su sredstva obezbijedili Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH”.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here