Vijesti Društvo Sud da odbije ponižavajući sporazum Skerlića i Tužilaštva

Sud da odbije ponižavajući sporazum Skerlića i Tužilaštva

2

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić izjavio je da je to što je Haris Skelić sa dobojskim Okružnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice za zločine nad srpskim civilima u Derventi za kaznu zatvora od jedne godine dodatno ponižavanje srpskih žrtava.

On je pozvao Okružni sud u Doboju da ne prihvati ovakav sporazum o priznavanju krivice, kada ga bude razmatrao, nego da ovom počiniocu bude dosuđena adekvatna kazna koju zaslužuje prema nedjelima koje je počinio prema srpskim zatvorenicima.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika grada Derventa Drago Knežević je sporazum Skelića sa tužilaštvom nazvao uvredom i poniženjem za srpske logoraše.

On je istakao da postoji veliki broj svjedoka, srpskih logoraša, koji su spremni da u dobojskom Okružnom sudu javno svjedoče o zločinima Skelića nad Srbima tokom proteklog rata u Derventi.

Knežević, koji je bio zatočen 1992. godine u logoru za Srbe u nekadašnjem Doma JNA “Rabić” u Derventi svjedoči da ga je Skelić tukao, fizički i psihički zlostavljao, a jednom prilikom mu je predao svoj pištolj i naredio mu da se ubije.

Podsjećamo, Haris Skelić optužen je da je kao pripadnik 102. brigade HVO iz Dervente od aprila do juna 1992. godine u logorima u zgradi Doma JNA, “Rabić” i “Polje” u Derventi fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti. U optužnici je navedeno da je Skelić fizički zlostavljao srpske civile zajedno sa trenutno nedostupnim licem čiji su inicijali S.M.

Skelić nije želio da se 24. januara u sudnici Okružnog suda u Doboju izjasni o krivici za zločine nad civilima počinjene u Derventi.

Poslije ročišta su optuženi i njegov branilac Dragan Radović sa dobojskim Okružnim tužilaštvom potpisali sporazum o priznanju krivice, koji će nakon protokola u Tužilaštvu biti dostavljen Sudu na razmatranje.

Na ročište za izjašnjenje Skelić je doveden iz pritvora u dobojskom zatvoru, u kojem se nalazi od oktobra prošle godine, kada je izručen iz NJemačke. Okružni sud u Doboju mu je krajem novembra produžio pritvor za dva mjeseca. Prethodno se nalazio u ekstradicionom pritvoru u Minhenu od 16. avgusta 2023. godine.

Agencije

2 KOMENTARI

  1. To sve sudi pijano i drogirano,nestručno i samovoljno.Nek Dodeik vidi kako je to kad takvi sude.Buni se ko Grk u hapsu,a ne buni se što tako sude građanima.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here