Vijesti Društvo Susreti čuvaju veze i prijateljstva Dervenćana i Petrovčana – FOTO

Susreti čuvaju veze i prijateljstva Dervenćana i Petrovčana – FOTO

0

Petrovac je ovog vikenda bio domaćin sada već tradicionalnog druženja stanovnika ovog krajiškog gradića i Dervenćana. Dio gostiju iz Dervente posjetio je i festival Dane krompira i base u Smoljani, nadaleko poznatih specijaliteta ovog područja.

Već drugu godinu zaredom okupljanje Odbrambeno-otadžbinskim ratom neraskidivo povezanih ljudi odvija se pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa Srbima u regionu organizovanom pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Podršku je dao predsjednik Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, predsjednik skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović, načelnik opštine Drinić Drago Kovačević, kao i Šume Srpske, kaže arhijerejski namjesnik Eparhije petrovačko-bihaćke protoprezviter Bojan Mitrić, jedan od organizatora druženja, zajedno sa protonamjesnikom Jovanom Banjcem koji je takođe bio u izbjeglištvu u Derventi.

Sveštenik Mitrić je inače porijeklom iz Osojaca, što je jedna u nizu isprepletenih veza između ova dva mjesta.. On je bio u izbjeglištvu u Derventi par godina je tamo zivio. Rodjen je u

Sklapanje novih poznanstava, druženje starih prijatelja, te fudbalski susret i ove godine su bili centralni događaji ovih dugogodišnjih druženja.

Ali, za razliku od prethodnih godina desila se jedna novina – ekipa Dervente konačno je slavila nad ekipom Petrovca rezultatom 4:3 zahvaljujući Pivašu, dvostrukom strijelcu Gavriću i Aleksandru Stjepanoviću. Domaći se nisu predavali uprkos zaostatku kojeg su imali od kraja prvog dijela, ali pogoci Lipića i dva Miščevića nisu bili dovoljni da spriječe Dervenćane da dođu do prve pobjede od kada se ovi susreti održavaju.

U ratnom vihoru te 1995. godine stanovništvo Petrovca je protjerano i raseljeno po cijeloj Republici Srpskoj, Srbiji i svijetu, a najveći dio te izbjegličke kolone bez cilja zaustavio se u Derventi, gradu koji je bio gotovo do temelja porušen.

Iako su se Petrovčani početkom ovog vijeka počeli vraćati u svoj rodni grad i napuštati Derventu, prijateljstva ne blijede ni danas i nastoje se očuvati i njegovati.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here