Vijesti Društvo Svim damama, a posebno našim sugrađankama, želimo srećan Dan žena

Svim damama, a posebno našim sugrađankama, želimo srećan Dan žena

0

Našim sugrađankama i čitateljkama, a posebno saradnicama, želimo srećan Dan žena.

Ovaj praznik se tradicionalno obilježava 8. marta, a simbolizuje ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ljepšeg spola.

Praznik Dan žena je vezan za 28. februar daleke 1909. godine kada je SAD-u izglasana deklaracije Američke socijalističke partije.

U periodu koji je uslijedio, pa sve do danas, Međunarodni dan žena se obilježava 8. marta. Na taj dan, 1908. godine, 15 hiljada zaposlenica tekstilne industrije u Njujorku protestvovalo tražeći kraće radno vrijeme, veće plate i zabranu rada za djecu.

Ovaj datum je kasnije opšteprihvaćen u komunističkim zemljama, prvenstveno članicama SSSR-a, dok je na Zapadu gubio značaj.

Svojim majkama, bakama, sestrama, suprugama, prijateljicama ili kolegicama danas lijepim riječima ili prigodnim gestima čestitajte Dan žena.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here