Vijesti Kultura i obrazovanje Tvrtko Kotromanjić između istorije i politike – FOTO

Tvrtko Kotromanjić između istorije i politike – FOTO

0

Viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Dejan Došlić večeras je u Centru za kulturu održao predavanje pod nazivom „Tvrtko Kotromanić – između istorije i politike“ na kojem je predstavio istorijske dokaze o ovom srednjovijekovnom vladaru.

Tvrtkovo ime se sve češće pominje u javnoj sferi, pa otud i potreba za jednom ovakvim predavanjem i razdvajanjem istorijskih činjenica od dnevne politike, istakao je sveštenik Dalibor Đekić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, inače organizatora ovog gostovanja.

Došlić se na predavanju osvrnuo na Tvrtkovu krvnu vezu sa srpskom vladarskom lozom Nemanjića, te na mjesto njegovog krunisanja, heraldiku i simbole koje ga povezuju sa Nemanjićima, a govorio je i o učešću Tvrtovih vojskovođa u Bici na Kosovu polju.

Tvrtko je naslijedio svog strica bana Stefana II Kotromanića, koji je bio jedan od sposobnih i moćnih vladara roda Kotromanića, podsjetio je Došlić.

Oni su bili krvno povezani sa Nemanjićima, što je za Tvrtka, iako je bio povezan i sa Šubićima, bio važan detalj zbog kasnijeg krunisanja i preuzimanja vladarskog programa Nemanjića. Udajom Jelisavete, kćerke kralja Dragutina, za bana Stefana I Kotromanića, koji je bio djed banu i kralju Tvrtku, došlo je do spajanja te dvije dinastije koja će svoj konačan oblik dobiti Tvrtkovim krunisanjem. Nakon smrti Stefana Uroša, Tvrtko je sa Knezom Lazareom preuzeo dobar dio teritorija Nemanjića kojima je upravljao Nikola Altomanović, rekao je profesor Došlić.

On je istakao da je Tvrtko najvjerovatnije krunisan u manastiru Mileševa, gdje su bile mošti Svetog Save, ćemu u prilog govore Povelja Dubrovčanima i zapisi Marva Orbina, iako je to pitanje koje izaziva različite polemike.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here