Vijesti Kultura i obrazovanje U četvrtak promocija knjige Sredoje Novića “Od Detlaka do Ist rivera”

U četvrtak promocija knjige Sredoje Novića “Od Detlaka do Ist rivera”

1

“Od Detlaka do Ist Rivera” naziv je knjige Sredoja Novića, aktuelnog delegata Doma naroda PSBiH i nekadašnjeg državnog ministra.

Autobiografsko djelo u kojem bi se trebali pronaći najzanimljiviji detalji iz bogate biografije autora rođenog u malom selu kod Dervente će biti predstavljeno u četvrtak, 5. oktobra, sa početkom u 18 časova u derventskom Centru za kulturu.

Knjiga sadrži 600 stranica, sa 70 podnaslova, nedovoljnih da na njih stane život koji traje 76 i radni vijek dug 54 godine.

Tu su moji brojni susreti s običnim građanima, njihove životne priče, razgovori s nekadašnjim političkim liderima, moja viđenja nekih situacija, tako da mislim da je obuhvaćen jako širok dijapazon i da je štivo koje će se moći čitati. Detlak je mjesto gdje sam rođen, a na Ist Riveru (East Reaver) sam držao govor u Ujedinjenim narodima. Uvijek sam razmišljao da li je moguće da čovjek iz tog malog, nepoznatog sela, bosonogo dijete iz dvanaestočlane porodice u kojoj smo rasli kako smo rasli, iako mu roditelji nisu bili ni politički lideri, ni nosioci spomenica, bogatstva, ode u svijet, školuje se… I onda dođete u period kada možete reći da vam je karijera dosta bogata, rekao je o knjizi Nović.

On je Nović na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao davne 1970, a magistrirao 12 godina kasnije.

Najveći dio karijere proveo je u policijskim i sigurnosnim službama. Nović je nekadašnji visoki funkcioner SUP-a RBiH, potom tadašnje Službe državne bezbjednosti i Predsjedništva RBiH.

Tokom rata je radio kao profesor u Banjoj Luci, nakon rata u više navrata je imenovan za ministra unutrašnjih poslova RS, bio je prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) te državni ministar civilnih poslova.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Samo da ne ispadne da se i on obogatio od izdavanja knjiga pa kupio stanove u Londonu,N.Sadu Bgd i dr. kao onaj što je pisao knjige sa tiražom od 100-200 primjeraka,Drvarčanin,ne mogu se sjetiti imena,i on je poslanik svo vrijeme i drpari sve što je pod rukom.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here