Vijesti Društvo U nedjelju izbori za savjete mjesnih zajednica, donosimo kandidatske liste i spiskove...

U nedjelju izbori za savjete mjesnih zajednica, donosimo kandidatske liste i spiskove biračkih odbora

0

Gradska izborna komisija Derventa obavještava građane Dervente da će u nedjelju, 15. oktobra, od 10 do 17 časova biti održani izbori za članove savjeta 39 od ukupno 42 mjesne zajednice na području grada Derventa. S obzirom da nisu podnesene kandidatske liste za Gornji Višnjik, Kostreš i Trstence to znači da će u narednom periodu ponovo raspisati izbori za ove mjesne zajednice.

Izbori su neposredni i tajni, a biračko pravo mogu ostvariti birači koji imaju prebivalište na području mjesne zajednice i čije se ime nalazi na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska za mjesne zajednice, a da bi ostvarili svoje biračko pravo birači su dužni predočiti jedan od važećih identifikacionih dokumenata (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola koju su izdali nadležni organi BiH).

Da bi izbori za članove savjeta mjesnih zajednica uspjeli, Statutom grada propisan je broj birača koji moraju izaći na izbore i to prema broju birača u pripadajućoj mjesnoj zajednici.

U mjesnim zajednicama koje broje od 1.000 do 3.000 birača, a što je u Derventi slučaj sa gradskim mjesnim zajednicama, te Velikoj Sočanici, Lugu i Osinji, potrebno je da izađe najmanje 50 birača koji će birati 7 članova savjeta.

U mjesnim zajednicama koje imaju do 1.000 birača se bira 5 članova savjeta, a dovoljno je 30 glasača.

U mjesnim zajednicama koje prelaze 3.000 birača po biračkom spisku (Ukrina i Derventa II) biraće se 7 članova savjeta, a da bi izbori bili regularni potrebno je da izađe namjanje 70 birača.

Ukoliko na dan izbora ne izađe dovoljan broj birača da bi izbori bili uspješni, u tim mjesnim zajednicama u roku od 15 dana ponavljaju se izbori sa istim kandidatskim listama.

Gradska izborna komisija objavila je imena kandidata i kao i članova biračkog odbora.

Da bi glasač pravilno odglasao na listiću može da označi najviše 5 ponuđenih kandidata kojima daje podršku, ako njegova mjesna zajednica bira 5 članova savjeta, odnosno 7 kandidata, ako se u mjesnoj zajednici bira 7 članova savjeta.

Glasač može birati manje kandidata od maksimalnog broja, ali ne i više (na primjer 6 kandidata može da označi ako se bira 7 članova savjeta, ali ne i 6 kandidata u savjetu u kojem se bira 5 članova).

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 053/315-112.

Download (PDF, 275KB)

Download (PDF, 392KB)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here