Vijesti Društvo Udruženje žena Derventa: Edukacijom suzbijati alkoholizam među adolescentima

Udruženje žena Derventa: Edukacijom suzbijati alkoholizam među adolescentima

0

Udruženje žena Derventa provodi projekat „Prevencija alkoholizma među adolescentima“ u Osnovnim školama “Nikola Tesla” i “19. april” u Derventi među učenicima devetih razreda.

Svjedoci smo da mladi konzumiraju alkohol, da je dobna granica uživalaca sve niža, te da su među konzumentima i učenici osnovnih škola oba pola, kažu u Udruženju žena.

Problem alkoholizma je usko povezan sa devijantnim ponašanjem mladih, često se uz alkohol konzumira i droga. Nasilničko ponašanje uzrokovano alkoholizmom je u porastu. Konzumenti alkohola, posebno mlađeg uzrasta, nisu ni svjesni koliko uništavaju svoje zdravlje i nije isključeno da većina njih postanu zavisnici o alkoholu, odnosno, alkoholičari, poručuju.

Društvu su potrebni zdravi mladi ljudi koji će završiti školu, zaposliti se, osnovati zdravu porodicu, a indirektno smanjiće se i broj nasilnika.

Poznato je da su u većini slučajeva nasilnici alkoholičari, da se najveći broj nasilja čak i sa kobnim posljedicama dogodio od strane alkoholizovane osobe, kažu u Udruženju koje se bavi prevencijom rodno zasnovanog nasilja.

Glavni cilj projekta je da edukacijom i prevencijom utičemo među učenicima na suzbijanju alkoholizma, kao i da senzibilišemo učenike za uključivanje u kreativne aktivnosti kao izboru kvalitetnog življenja. Edukativnim i kreativnim radionicama i promotivnim aktivnostima uticaćemo na povećanje svijesti o štetnosti konzumiranja alkohola i preventivno djelovati među mladima da prepoznaju štetnost uticaja alkohola po zdravlje i kvalitet života, naglasavaju.

Projekat finansira Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here