Vijesti Društvo Udruženje žena: Održan sastanak multisektorskog tima projekta usmjerenog protiv nasilja u porodici

Udruženje žena: Održan sastanak multisektorskog tima projekta usmjerenog protiv nasilja u porodici

1

U Administrativnom centru opštine Derventa juče je održan sastanak multisektorske radne grupe koju čine predstavnici institucija i organizacija uključenih u realizuju projekta “Jačanja institucionalnog i socijalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje u BiH”.

Radi se o projektu koji se odnosi na prevenciju nasilja u porodici, kao i provođenje mjera za sprečavanje i suzbijanje ove pojave, a provodiće se tokom ove i naredne godine na području Dervente, Broda, Grahova, Livna i G. Vakufa-Uskoplja. Udruženje žena Derventa, kao partner “In fondacije”, takođe je jedan od nosilaca ovog projekta, podržanog od strane Ambasade Kraljevine Holandije.

– Na današnjem sastanku učesnici su imali priliku da se upoznaju sa izvještajem o rezultatima istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u intimnim partnerskim vezama mladih, te da se upoznaju sa hodogramom koji je pripremljen u skladu sa smjernicama za rad multisektorskog tima za pružanje zaštite i podrške žrtvama partnerskog i porodičnog nasilja. Nakon toga učesnici su na konkretnom primjeru napravili popis referalnih mehanizama institucije iz koje dolaze koje primjenjuju u slučajevima nasilja u porodici, saopštili su iz udruženja.

Učesnici sastanka zaključili su da iako institucije u Derventi kvalitetno i profesionalno obavljaju poslove iz svoje nadležnosti i imaju dobru međusobnu saradnju, ipak postoje problemi koje je teško riješiti.

Predloženo da se veća pažnja posveti djeci žrtvama nasilja, uz formiranje Dnevnog centra, koji bi im omogućio zdraviji i kvalitetniji ambijent za odrastanje. Takođe, nasilnike, kao i porodice u kojima su roditelji psihički ili fizički nesposobni da obavljaju roditeljske dužnosti, potrebno je kontinuirano pratiti i zakonski obavezati da se moraju liječiti i biti stalno pod nadzorom stručnjaka.

Time bi se ostvarila određena sistematska rješenja u borbi protiv nasilja u porodici, na šta nas obavezuje Istanbulska konvencija koja je prvi pravno važeći instrument u Evropi i međunarodni sporazum koji je stvorio pravni okvir za rješavanje ovog ozbiljnog kršenja ljudskih prava, koje treba da preuzmu države potpisnice da bi spriječile nasilje nad ženama i nasilje u porodici, zaštitile žrtve i kaznile nasilnike, kažu u udruženju.

Sastanaku su prisustvovale predstavnice Udruženja žena, Centra za socijalni rad, osnovnih i srednjih škola, Policijske stanice i drugih ustanova.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here