Vijesti Društvo Udruženje žena u studijskoj posjeti “Zrenjaninskom edukativnom centru”

Udruženje žena u studijskoj posjeti “Zrenjaninskom edukativnom centru”

0

Udruženje žena “Derventa” organizovalo je studijsku posjetu organizaciji “Zrenjaninski edukativni centar” iz Srbije, s ciljem razmjene iskustava u prevenciji rodno zasnovanog nasilja.

Tokom trodnevne posjete članice Udruženja žena i aktivistkinje iz derventskih mjesnih zajednica imale su priliku da se upoznaju i razgovaraju s kolegicama iz Zrenjanina o položaju žena u Srbiji i BiH, ženskim ljudskim pravima, a posebno o postupanju sa počiniocima i žrtvama nasilja u porodici.

Dervenćanke su prenijele svojim domaćinima primjere dobre prakse i rezultate projekta „Prekidamo tišinu o rodno zasnovanom nasilju”, podržanom od Ekumenske inicijative žena.

Sastanak je bio prijateljski i konstruktivan, a kraju su usvojeni zaključci da se u oblasti prevencije nasilja treba više pažnje posvetiti radu sa nasilnikom, primijeniti isti psihosocijalni tretman i za nasilnike, kao i za žrtve nasilja, kako bi se problem sistemski riješio, poručuju iz udruženja.

Naglašeno je da posebnu pažnju treba posvetiti osobama koje rade sa nasilnicima i žrtvama i za njih organizovati radionice na kojima bi i one imale adekvatnu psihološku pomoć za oslobađanje od stresa u radu.

Na kraju posjete organizacije su napravile zajednički akcioni plan o saradnji koja bi se u budućnosti proširila i na institucije obje lokalne zajednice.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here