Vijesti Društvo Uloga žena važna u borbi sa nasilnim ekstremizmom

Uloga žena važna u borbi sa nasilnim ekstremizmom

0

Udruženje žena Dereventa, zajedno sa partnerskom organizacijom “Đurđevak” iz Liješća realizuje projekat “Ženski aktivizam u prevenciji nasilnog ekstremizma” koji se finansira iz Figap II Programa.

Glavni cilj projekta je uloga i učešće žena u prevenciji nasilnog ekstremizma, sprečavanja govora mržnje, te promociji dijaloga i nenasilnog rješavanja konflikata. Projekat se realizuje u ženskim organizacijama dobojske regije u Republike Srpske i Federacije BiH.

Uloga žena i ženskih organizacija na ovom polju djelovanja je ogromna i pozvane smo da se edukujemo i osnažimo za aktivno učešće u promociji i očuvanju mira i sigurnosti u svojim zajednicama i u BiH i da senzibilizujemo javnost o važnosti učešća žena u očuvanju mira i sigurnosti kao civilizacijske i lične odgovornosti. Mir i sigurnost ne može se graditi bez aktivnog učešća žena. Aktivizam žena u izgradnji mira i sigurnosti je veliki i važan, ali malo vidljiv. Žene djeluju bez buke, komuniciraju i grade mostove među ljudima i ne traže veliku promociju. Iako im je uloga u očuvanju mira i sigurnosti nemjerljiva, u javnosti se o tome malo zna, saopšteno je iz UŽ Derventa.

Iz udruženja ističu da je veoma važno fokusirati se na metode komunikacije, posebno na društvenim mrežama, koje promovišu saradnju, razumijevanje i zajedničke ideje i inicijative protiv govora mržnje.

Ovim projektom uticaćemo na povećanje svjesnosti zajednice i društva o aktivnom građanstvu s naglaskom na važnost uključivanja žena i djevojaka u rješavanje konflikta i opredjeljenosti ka mirovnim rješenjima na nivou porodice, zajednice i društva, kažu u UŽ Derventa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here