Vijesti Kultura i obrazovanje Umjetnik Spomo Ubiparipović: Volim osjećaj stvaranja na čistom bijelom papiru – FOTO

Umjetnik Spomo Ubiparipović: Volim osjećaj stvaranja na čistom bijelom papiru – FOTO

0

Spomo Ubiparipović mladi je i samozatajni derventski umjetnik, koji je uprkos tome, pažnju velikog broja naših sugrađana i mnogih drugih, privukao izlažući svoja djela putem društvenih mreža. Iako bi volio da o njemu više govore drugi, sebe smatra sasvim običnim momkom koji je imao sreću da otkrije ono što voli i time se bavi.

– Crtanjem sam počeo da se bavim kao hobijem, ali s vremenom je preraslo u posao, tako da se se spojilo ugodno sa korisnim. Kad nisam slikar, a to je rijetko, jer slobodnog vremena skoro da nemam, radim uobičajene stvari, družim se, čitam, izučavam nove tehnike na internetu u slično… Od malih nogu sam šarao i privlačilo me to više nego, recimo, sport ili druge aktivnosti. Volim taj osjećaj kada stvorim nešto na čistom bijelom papiru – nešto iz ničega, slikovit je Spomo.

U svom kreativnom opusu, bavi se pirografijom, odnosno oslikavanjem drveta, kao i tradicionalnim i digitalnim crtanjem. Iako se radi o dosta različitim tehnikama, smatra da im je suština ista, te da se, uprkos svom višegodišnjem bavljenju crtanjem, još uvijek usavršava u svakoj od njih.

– Očiglednu razliku čine materijali na kojima se radi, kao i alati i uloženo vrijeme potrebno da bi se stvorila jedna slika. Pirografija je, recimo, najzahtijevnija, jer ne dozvoljava greške, dok se ja trenutno najviše bavim digitalnim slikanjem. Proces rada je prilično brži, postoje razni “art softweri” koji pružaju alate potrebne za crtanje poput četkica, olovki, blendera i sličnog. Najviše koristim „Photoshop“, „MyPaint“ i „Kritu“, a da bi se što jednostavnije radilo u tim programima potrebna je grafička tabla sa nivoima pritiska, tako da kada crtamo, u zavisnosti od pritiska olovke na površinu table, zavisi jačina boje ili linije, što daje osjećaj kao da se radi tradicionalno crtanje, opisuje Spomo.

Većinu njegovih dijela čine su portreti poznatih ličnosti, iako više uživa u nastanku slika koje sam kreira, za koje priznaje da većina ostaju samo koncepti koje ljubomorno čuva za sebe. Ipak, portreti su privukli najviše pažnje, pa čak i pohvala onih koji su se na njima našli, poput uspješne sportistkinje Ivane Španović, voditeljke i glumice Sofije Rajović, repera Marčela, dok su svjetsku pažnju dobili su portreti Lemija Kilmistera i Ice Cubea. To mu, priznaje, čini veliku čast, koju dodatno upotpunjuje to što je sve postgao svojim talentom i trudom.

– Inspiraciju tražim kod drugih umjetnika i ilustratora kroz njihov rad ili ona nađe mene kroz pojedine osobe koje jednostavno inspirišu. Neki od umjetnika koje izuzetno poštujem su Salvador Dali, fenomen u svakom smislu, nedavno preminuli Ljuba Popović takođe je jedan od velikana u mojim očima, kao i Leonardo da Vinči, Amedeo Modigliani ili danas Fabian Perez. Postoje mnogi umjetnici i ilustratori koje danas pratim u digitalnom svijetu umjetnosti, kaže Spomo.

Ipak, u budućnosti ima nešto drugačije planove.

– Planiram mnogo toga da postignem, ali ono što bih najviše želio jeste da počnem da se bavim tetoviranjem, koje me veoma privlači. Koliko god uživao u ovom što radim, mislim da bi za nijansu više uživao kada bi mi to bio budući posao i kada bih se ostvario u tom pravcu umjetnosti, otkriva mladi umjetnik.

Radovi nastali olovkom:

Digitalni radovi:

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here