Vijesti Kultura i obrazovanje Umjetnost koju treba cijeniti: Dervenćani učili kaligrafiju – FOTO

Umjetnost koju treba cijeniti: Dervenćani učili kaligrafiju – FOTO

0

Prethodnih nekoliko dana Dervenćani su u Narodnoj biblioteci Branko Radičević imali priliku da pohađaju kurs lijepog pisanja u organizaciji Lokalnog volonterskog servisa Derventa.

Veliki broj učesnika kursa iznenadilo je i edukatora Miroslava Suhaja.

Kaligrafija se nekada izučavala kao disciplina, ali lijepo pisanje kao predmet više ne postoji, a i nove pisaljke ne daju oblik slova kao nekadašnje. Nekada davno smo pisali na vrećicama od papira koje su služile u trgovinama, a danas krasopis postoji samo u umjetničkim i religijskim centrima, kaže Suhaj, nekadašnji prosvetni radnik i kustos.

Na učenje krasopisa profesorica srpskog jezika Aleksandra Marilović odlučila se upravo zbog ljubavi prema svom pismu ćirlici.

To je idealno pismo, naročito za slikarstvo i želja mi je da dio znanja prenesem djeci. I u crkvenoj biblioteci smo nešto slično organizovali sa lokalnim umjetnikom Zdenkom Bećarevićem, ali je meno ovo ipak prvi čas, rekla je Marilovićeva, dodajići da svi moramo cijeniti stare vrijednosti poput krasopisa.

LVS organizovao je ovu aktivnost u sklopu obilježavanja Dana mladih.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here