Vijesti Društvo Upravljanje Drenovom: Predloženo osnivanje stalne nadzorno-upravljačke službe

Upravljanje Drenovom: Predloženo osnivanje stalne nadzorno-upravljačke službe

0

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Derventa Dragoljub Kukić prisustvovao je protekle sedmice sastanku u Bijeljini, na kojem je razgovarano o upravljanju akumulacijom Drenova kod Prnjavora. Upravljanje Drenovom preuzela je  Javna ustanova”Vode Srpske” i na sastanku je predstavljen projekat “Analiza stanja i upravljanja Drenovom”, koji je urađen od strane Zavoda za vodoprivredu iz Bijeljine.

Na osnovu toga, stručnjaci su dali preporuke šta bi i kako trebalo da se uradi da akumulacija Drenova ne bi predstavljala opasnost, prvenstveno za opštinu Derventa, ali i za Prnjavor i Brod.

Kukić je na sastanku upozorio da Dervenćani imaju ogroman strah od same pomisli na Drenovu jer su svaki put, kada je voda prelila branu, bili ugroženi.

– Ljudi sanjaju tu Drenovu svaki put kada pada kiša i s razlogom se plaše da će njihova domaćinstva biti poplavljena. Oni znaju da mi dosta toga radimo kako bismo ih zaštitili, ali na Drenovu nismo mogli da utičemo. To je ono što nas plaši jer ne zavisimo od samih sebe, rekao je Kukić.

Na sastanku su stručnjaci iznijeli preporuke koje se odnose na održavanje i rekonstrukciju objekta i opreme, tekuće investiciono održavanje brane i objekata, te šta bi bilo potrebno da se uradi na brani u toku ove i 2018. godine. Ukupna vrijednost predloženih radova na rekonstrukciji iznosi oko 250 hiljada maraka. Svakako je najznačajniji prijedlog da se osnuje stalna nadzorno-upravljačka služba na brani Drenova ,u sastavu JU “Vode Srpske”.

To podrazumijeva zapošljavanje radnika koji bi u svakom momentu bili prisutni na akumulaciji i pratili stanje, a nadležni u opštinskim i službama Civilne zaštite bi u svakom momentu mogli da imaju informaciju u kritičnim situacijama te bi na osnovu toga mogli donositi i adekvatne odluke. Ostaje da se vidi koliko će nadležni prihvatiti savjete stručnjaka.

Sastanak je bio od velikog značaja za opštinu Derventa, dok se nisu odazvali predstavnici Prnjavora i Broda što se može pravdati činjenicom da njihove nadležne službe vjeruju da njima ne prijeti direktna opasnost od Drenove, Prnjavoru jer se nalazi uzvodno  od akumulacije, a Brođani se nadaju da rijeka Sava može da prihvati veće količine vode bez opasnosti od poplava.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here