Vijesti Društvo Posjetili smo objekat na Plehanu: “Uslovi u karantinu dosta dobri, trudimo se...

Posjetili smo objekat na Plehanu: “Uslovi u karantinu dosta dobri, trudimo se olakšati svakodnevicu” – FOTO

0
Staniša Mikerević

U dva karantinska objekta na Plehanu smješteno je 29 osoba, kaže Dragoljub Kukić, rukovodilac karantina i Odsjeka za civilnu zaštitu Opštinske uprave Derventa.

Kukić je stanje u karantinu ocijenio dosta dobrim.

Pokušali smo da uslovi smještaja u objektima, ali i logistika, hrana, zdravstvena zaštita i sve drugo, budu takvi da ljudima bude što lakše provesti tu svojih 14 dana. Imamo dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne sobe, a svaka soba ima kupatilo. Pored ovih 29 popunjenih mjesta, imamo još 33 spremna ležaja, pojasnio je Kukić.

U objektu se nalazi 26 muškaraca i 3 žene, koji su pristigli iz Slovenije, Njemačke, Srbije i Crne Gore, dok su tri osobe ranije testirane i otpuštene u kućnu izolaciju, rekao je Staniša Mikerević, jedan od članova uprave karantina.

Po nama i po izjavama korisnika uslovi su zaista dobri, kada je u pitanju smještaj, higijena i tri obroka koja dobijaju. Mi pored toga pokušavamo da sa korisnicima uspostavimo topli ljudski odnos i da im svakodnevicu učinimo što lakšom. Sobe su uglavnom dvokrevetne i trokrevetne i porodicama smo omogućili da im, bez kontakta, svakog jutra donesu neke lične potrepštine. Do sada nije bilo problema, nijedne teške riječi, istakao je Mikerević.

Ipak, najveći problemi sa kojima se susreću neka od ovih lica jesu odvojenost od porodice i gubitak poslova.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je opština uradila najviše što je mogla.

Imamo dodatni prostor sa 15 kreveta u Centru “Budućnost” u koji ćemo prvenstveno smjestiti porodice koje dođu sa malom djecom. U rezervi imamo još 50 mjesta takođe u ovoj ustanovi, uprkos odbijanu molbe upućene Savjetu ministara BiH da nam omoguće korištenje 100 kreveta iz Garnizona, koje bi koristili Brod, Derventa i Prnjavor, otkrio je Simić.

Epidemiolog derventskog Doma zdravlja Milena Đujić Bijegović rekla je da se u Derventi pod nadzorom nalaze 164 lica, te da je taj broj u padu i da lica iz izolacije izlaze zdrava.

Samo je jedno od 20-ak ljudi za koje je bilo osnova za testiranje na korona virus bilo pozitivno i ono se u međuvremenu oporavilo. Testirane su i sve osobe koje su bile u kontaktu sa njim i rezultati su bili negativni. U skladu sa preporukama počelo je testiranje svih lica koja se nalaze u izolaciji u opštinskom karantinu na Plehanu. Prva tri testa za lica kojima ističe rok za karantin su obavljena i nalazi su negativni i oni će biti pušteni u kućnu izolaciju. Danas su uzeti materijali za testiranje od još 11 lica, rekla je Đujić Bijegović.

Ona je istakla i da je oformljen tim Centra za mentalno zdravlje koji će pružati podršku licima koji se nalaze u izolaciji ili karantinu.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here