Vijesti Društvo UŽ “Derventa”: Prevencijom do nulte tolerancije na nasilje u porodici i na...

UŽ “Derventa”: Prevencijom do nulte tolerancije na nasilje u porodici i na društvenim mrežama

1

Povodom početka obilježavanja akcije „16 dana aktivizma žena u borbi protiv nasilja“ Udruženje žena Derventa juče je organizovalo okrugli sto na kome je 20 učesnia razgovaralo borbi protiv femicida i prevencije nasilja na društvenim mrežama.

Pod femicidom se podrazumijeva zločin nad osobama ženskog pola motivisan rodnom pripadnosti žrtve, odnosno koji se manifestuje kao namjerno ubijanje žena i djevojaka zbog njihovog pola.

Najrašireniji oblik femicida u svijetu je onaj koji je počinio suprug ili partner žene. Smrtni ishod nasilja nad ženama je u porastu, dešava se i u našem okruženju i zaslužuje pažnju da se o tome priča i upozorava, zbog čega u UŽ „Derventa“ smatraju da je važno javnost informisati o problemu kako bi se u prevenciju nasilja nad ženama uključilo cjelokupno društvo.

U našoj lokalnoj zajednici evidentirana su 22 slučaja porodičnog nasilja ove godine, što je skoro duplo više u odnosu na cijelu 2021. godinu. Učesnice okruglog stola su predložile da porodično savjetovalište u Derventi koje radi u sklopu Centra za socijalni rad bude više promovisano u javnosti. Za sada savjetovalište funkcioniše na dobrovoljnoj osnovi i mali je broj onih koji su potražili stručnu pomoći savjet. Zato bi trebalo da se pronađu načini da žrtva i nasilnik imaju obavezu da koriste usluge savjetovališta, bilo da se radi o porodici ili partnerima, ističu u UŽ „Derventa“.

I nasilje na društvenim mrežama je opasno i u porastu, a s obzirom da zakonom nisu predviđene sankcije, važno je senzibilizovati javnost kako bi se ovoj vrsti nasilja poklonila veća pažnja i uticalo na donosioce zakona da se i ovakvo nasilje sankcioniše.

U eri informacione tehnologije broj korisnika interneta se povećava svakodnevno i internet je postao sastavni dio života ljudi, i mladih i odraslih bez obzira na pol, starost, stepen obrazovanja ili socijalni status. On je najrasprostranjeniji oblik komunikacije, koliko je pomogao i olakšao komunikaciju među ljudima, isto tako nosi probleme, rizike i nasilje. Ova vrsta nasilja posebno je izražena među djecom i mladima. Može da ostavi dugoročne posljedice po žrtvu jer se informacije na internetu poput fotografija, video klipova šire velikom brzinom i dostupne su velikom broju ljudi, navode u Udruženju.

Jedan od zaključaka okruglog stola je da je neophodno iznaći modele edukacije i prevencije o nasilju na društvenim mrežama i posljedicama, a koje bi se provodile među djecom i odraslima. Osoba često postane žrtva iz neznanja i neobaviještenosti o posljedicama koje mogu da nastanu najbezazlenijim objavama fotografija, ličnih podataka i slično koji mogu da budu zloupotrijebljeni, poručuju iz Udruženja.

U akciju prevencije bilo bi poželjno da se uključe i mediji putem kojih bi stručnjaci iz ovih oblasti mogli da pruže korisne savjete djeci, a posebno njihovim roditeljima. Akcije permanentnog preventivnog djelovanja raznovrsnim sredstvima treba da utiču na svijest pojedinca da je važno da se nasilje nad ženama i djevojkama dovede na nultu toleranciju, naglašavaju.

Takođe, Udruženje je, uz podršku Ženske mreže BiH i Grada Derventa, započelo i kampanju „Stop nasilju“ u vidu podjele propagandnog materijala.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Tako jedna jadnica drži deviznog penzionera, izbjeglicu, u mračnoj adaptiranoj štali i uzima mu pare.Centar za soc rad ne reaguje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here