Vijesti Društvo Vatrogasna jedinica Derventa: Spriječiti požare izazvane nepažnjom!

Vatrogasna jedinica Derventa: Spriječiti požare izazvane nepažnjom!

0

Visoke temperature, pored brojnih problema, donose i povećan rizik od izbijanja požara.

vatrogasci

Gotovo u svim slučajevima uzrok požara je ljudski nemar i to najčešće, kada paleći vatru i ostavljajući je bez kontrole-nadzora, požar zahvati velike površine i nanese ogromne štete. Takvim djelovanjem se sve češće ugrožavaju životi i zdravlje ljudi, a šteta koja nastaje u biljnom i životinjskom svijetu je daleko veća nego što izgleda na prvi pogled.

Vatrogasna jedinica Derventa apeluje, ne samo na poljoprivrednike na njivama, već i izletnicima, da povedu računa da kada pale vatru ne ostavljaju je bez nadzora i da napuštaju mjesto tek kada budu sasvim sigurni da su ugasili vatru i da nije ostala niti jedna iskra.

Ovih dana sa ciljem otklonimo rizik i opasnost od požara u nizu preventivnih mjera i  radnji  na području opštine Derventa intezivno se radi kako bi kroz apele upućene građanima skrenuli na ovaj problem koji je posebno izražen u ljetnim mjesecima.

Da podsjetimo:

– zabranjeno je loženje vatre na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume, osim na za to predviđenim mjestima ili mjestima odobrenim od strane šumsko-privrednog društva koje gospodari šumama;

– upotreba otvorenog plamena loženja vatre uz poljoprivredno zemljište za vrijeme sazrijevanja usjeva pa sve do njihovog uklanjanja sa poljoprivrednih zemljišta;

– loženje vatre u zaštitnom pojasu koji iznosi 10 metara od saobraćajnice;

– ukoliko se vrše radovi kao što su spaljivanje granja, korova, niskog rastinja i sličnog, spaljivanje vršiti tokom dana za mirnog vremena bez vjetra i povišenog pritiska;

– osigurati da suva trava, žbunje, ostaci usjeva i drugi otpad bude udaljen od objekata ili površina sa zapaljivim materiijalom;

– oko mjesta spaljivanja izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara;

– radne mašine detaljno pregledati i obezbjediti vatrogasne aparate prilikom vršidbe

– NADZIRATI–KONTROLISATI spaljivanje sve do potpunog gašenja vatre;

– improvizirane roštilje ložiti na mjestima koja su očišćena od svih gorivih materija u krugu od metar i po od ruba roštilja i uz uslov da ste pripremili odgovarajuću količinu vode za gašenje ostatka loženja vatre.

Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here