Vijesti Društvo Vijek i po ljubavi Sestara milosrdnica u Derventi – FOTO

Vijek i po ljubavi Sestara milosrdnica u Derventi – FOTO

1

Tradicija i djelovanje Sestara milosrcdnica u Derventi traje već 150 godina, a tim povodom Internacionalni multireligijski i interkulturni centar „Zajedno“ večeras je u Centru za kulturu upriličio prigonu izložbu pod nazivom „Vijek i po ljubavi“.

Red Sestara milosrdnica nastao je u Tirolu sredinom 19. vijeka, a od 1871. godine red djeluje u BiH, a samo godinu dana poslije svoje humanitarno djelovanje započele su i u Derventi kada su se u Dom sestara milosrdnica uselile Nina Mlađen, Hilarina Cukaj i Evodija Sladoje.

Malo organizacija doživi ovakav jubilej i mi smo zahvalne Bogu. Naša misija je prije svega milosrđe, odnosno ljubav prema Bogu i čeovjeku, prije svih katolicima, ali i pravoslavcima i muslimanima. Zaista smo ponosne na sve ono što smo radili čitav vijek i po pa sve do danas, kaže sestra Augustina, predstojnica kućne zajednice Sestara milosrdnica u Derventi.

Sve do 1945. godine njihova osnovna misija bila je prosvetiteljska i zdravstvene zaštite, dok je danas njihova uloga nešto drugačija.

Danas smo u Derventi prevashodno aktivne na polju socijalne i zdravstvene zaštite, iako su sestre prije 150 godina širile prosvetiteljstvo. Danas nastojimo pomoći starijim i nemoćnim na selu, pomažemo im u njihovim potrebama koliko smo u mogućnosti, plaćamo im račune, odvozimo u bolnicu i donosimo potrepštine. Takođe, prihvatili smo nekoliko starica u samostan da bi mogli uzdržavati samostan od njihovih doprinosa i pomoći institucija i pojedinaca, poput Marjana Kljajića. Jedna od naših misija je i privođenje ljudi Bogu, istakla je sestra Augustina.

Krajem oktobra ovaj red obilježiće prigodnim programom ovaj jubilej, a ovim putem pozvale su sve one koje imaju istorijske materijale vezane za rad Sestara milosrdnica da im se jave i ustupe za obilježavanje ovog velikog jubileja.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Imam knjige i saznanja iz njih od autora samih katoličkih pisaca o uvođenju katoličanstva ulaskom austrougarske vojske kog do tada nije bilo,a katoličanstvo su uveli strani austrijski svećenici,koristili su srpsku raju u kritičnim godinam gladi da ih preuzmu u Posavini,Derventskom kraju dr.I o tome bi trebalo konačno malo pisati.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here