Vijesti Društvo “Vožnja prijateljstva”: Dervenćani već šestu godinu zaredom biciklima dolaze na slavu hrama...

“Vožnja prijateljstva”: Dervenćani već šestu godinu zaredom biciklima dolaze na slavu hrama u Smoljanu

1

Njegujući prijateljstvo rođeno u poslijeratnim godinama, četvorica Dervenćana su biciklima prevalili put dug 200 kilometara do sela Smoljana u Bosanskom Petrovcu, gdje će prisustvovati proslavi 110 godina od podizanja hrama Svetog proroka Ilije, piše Glas Srpske.

“Vožnju prijateljstva”, kako je nazivaju, prvi put vozili su 2015. godine, vozeći iz Dervente, preko Prnjavora i Banjaluke, savladavajući uspone i krivine na Manjači, preko Ključa sve do Bosanskog Petrovca. Ove godine na slavu hrama stigli su biciklisti Duško Živanić, Duško Tamindžija, Danijel Sidlik i Zlatko Sidlik, a podrška na ovom putovanju bili su im Davor i Gabrijel Sidlik i Ljubiša Đuričić.

Već šest godina dolazimo na slavu hrama koji je bio porušen u ratu. Mnogi Smoljanci su u tim teškim godinama utočište pronašli u Derventi. Neki su se vratili na svoja ognjišta, a ima i onih koji su ostali u gradu na Ukrini. Veze među nama su neraskidive. Dolazimo biciklima da iskažemo poštovanje i očuvamo prijateljstvo, rekao je Živanić za “Glas Srpske”.

Dodao je da uprkos visokim temperaturama nisu željeli da prekinu tradiciju, a na putovanju koje je trajalo deset časova, najteže je bilo savladati planinske prevoje.

Vjetar preko Manjače nam je otežavao vožnju, a osim toga teško je savladati i posljednji uspon, Lanište, između Ključa i Bosanskog Petrovca, ispričao je Živanić, naglasivši da se umor brzo zaboravi uz prijatnu petrovačku klimu i ljubazne domaćine.

Bicikliste je, kao i ranijih godina, dočekao i ugostio paroh smoljanski Bojan Mitrić, koji je takođe porijeklom iz Dervente.

Ideja je rođena spontano nakon što sam ja došao u Bosanski Petrovac. Pozvao sam ih da dođu biciklima i u šali kazao da ću im ispeći jagnje. Nije dugo prošlo, oni su se organizovali i došli i od tada je to postalo tradicionalno druženje uoči Ilindana. Oni su oduševljeni ovim našim krajevima i siguran sam da ćemo i u godinama koje dolaze nastaviti da jačamo prijateljstvo između Dervenćana i Petrovčana, poručio je Mitrić.

Glas Srpske

1 komentar

  1. Ovo se zove požrtvovanost i poštovanje. Požrtvovanost se zaradi i ostaje. Novac se zaradi i potroši. Budite prijatelji kome je stalo. Bravo ekipo!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here