Reportaže Vrijedi li popravljati električne uređaje?

Vrijedi li popravljati električne uređaje?

0

Gotovo je nemoguće zamisliti život bez električnih uređaja koji nam često, iako su namijenjeni olakšavanju svakodnevnih poslova, zadaju veliku glavobolju.

kucni-aparati-940x391

Iskustvo je potvrdilo da ne postoji uređaj koji se neće pokvariti, a učestalost posjećivanja električaru zbog popravaka zavisi uglavnom od komplikovanosti aparata, pri čemu su jednostavniji dugotrajniji od onih složenijih. Takođe, bitan faktor za postojanost elektro uređaja jeste kvalitet dijelova. Jeftini dijelovi, koji najčešće vode porijeklo iz Kine, a nalaze se i u uređajima poznatih evropskih proizvođača, mogu biti čest uzrok kvarova. Generalna ocjena električara jeste da danas proizvođači savremenih uređaja akcenat stavljaju na estetiku, dizajn i jeftinu izradu, dok je nekada prednost imao isključivo kvalitet. Možemo zaključiti da je za jeftin aparat popravak najskuplji. Iako nam je teško da priznamo, najveći broj kvarova proizilazi upravo iz neadekvatnog rukovanja i slabog ili nikakvog preventivnog održavanja uređaja.

– „Vrlo čest uzrok kvarova jeste i nagla promjena napona električne energije koja je karatkeristična za naše elektrodistributivne mreže“, naglašava Darko Pavlović iz STR „Z-Com”.

Po pravilu, popravkom aparat postaje potpuno funkcionalan i time ne postaje podložniji kvarovima nego prije. Međutim, neblagovremenim slanjem uređaja na popravku primarni kvar može da prouzrokuje druge, sekundarne kvarove koji nakon popravka mogu da dovedu do novih poteškoća, što je naročito karakteristično za informatičku opremu.

Ipak, kada je ova dilema u pitanju pažnju treba obratiti na nekoliko bitnih faktora, prvenstveno na cijenu popravka (zamjenski dijelovi plus rad električara) u odnosu na vrijednost samog aparata ili novog kvalitetnog uređaja. Ako ukupni troškovi dostižu polovinu vrijednosti uređaja onda popravljanje ne dolazi u obzir. Pored toga, da bi popravak bio isplativ bitno je i stanje u kome se aparat nalazi, potreba korisnika za aparatom, sentimentalna vrijednost za vlasnika, neophodno vrijeme koje mora proteći između kvara i ponovnog osposobljavanja, finansijsko stanje korisnika i slično.

Ova tema je predmet rasprave i u Evropskoj uniji, s obzirom da je prema istraživanju Evropskog potrošačkog centra (CEC) na djelu „programirana dotrajalost“, odnosno sumnja da se prave uređaji koji se kvare ubrzo po isteku garantnog roka, što stimuliše potrošače na brzu kupovinu novih proizvoda. Naš sagovornik ipak ističe da to ne mora biti neophodno tačno jer potrošači traže jeftine uređaje sa što boljim karakteristikama, a to je nespojivo sa kvalitetom i dugotrajnosti aparata.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here