Vijesti Kultura i obrazovanje Vrijedno uče glumačke vještine i sanjaju amatersko pozorište

Vrijedno uče glumačke vještine i sanjaju amatersko pozorište

0

Diplomirani dramaturg Siniša Tešanović i njegova kolegica Brankica Radonjić u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ već dvije godine tridesetak mladih i onih malo starijih Dervenćana uče glumačkim vještinama. 

Svi oni vrijedno rade i nadaju se da će bar neko od njih imati priliku da zaigra na daskama koje život znače.

Grupa je sačinjena od tri uzrasta polaznika, od osnovaca do šezdesetogodišnjaka. Njih deset čine starijou grupu, sedam polaznika je među srednjoškolcima i petnaest osnovaca. Za dvije godine, koliko postoje, imali su dosta nastupa, a plan im je da ove godine urade tri predstave.

Mladi kažu da su se glumom počeli baviti što iz hobija, što na nagovor svojih drugara, ali im je svima zajedničko da uživaju u onome što rade izražavajući nadu da će se bar neko od njih ostvariti u ovoj profesiji. Ističu da je gluma zahtjevan i odgovoran posao, treba imati sposobnost snalaženja, brzog reagovanja, dobru kondiciju, smisao za humor, osjećaj za tragediju…

Naš plan je da oformimo jednu zaista dobru grupu, a potencijala imamo i da stvorimo uslove za buduće amatersko gradsko pozorište u Derventi. Dobre su prilike, djeca su veoma talentovana, ne samo oni nego i stariji polaznici koji ovdje dolaze da se opuste poslije radnog dana i da nešto novo nauče prije svega o sebi, ističe Tešanović dodajući da su u prošloj godini, bez obzira na epidemiološku situaciju, uspjeli da oforme grupu u Derventi koju čine odrasli polaznici glume  iz Prnjavora i Dervente.

Zajedno su napravili, po tekstu Duška Radovića, predstavu „Ženski razgovori“ i već sada imaju poziv da sa tom predstavom gostuju u Srpcu i Čelincu zbog čega se nadaju da će i epidemiološka situacija biti povoljnija da organizuju gostovanja širom Republike Srpske.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here