Vijesti Društvo “Zaboraviti ne smijemo, jer neki žele da mijenjaju tok istorije”: Obilježena 79....

“Zaboraviti ne smijemo, jer neki žele da mijenjaju tok istorije”: Obilježena 79. godišnjica oslobođenja Dervente – FOTO

0

Simbolično, polaganjem vijenaca pored spomenika „Nošenje ranjenika“ kod OŠ “Nikola Tesla”, danas je obilježen jedan od najzanačajnijih datuma u istoriji Dervente – 19. april – povodom 79. godišnjice oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji datum 1945. godine partizani su umarširali u Derventu i ovo područje upisali na mapu teritorija oslobođenjih od ustaša i nacista.

Da bi to ostvarili, pale su velike žrtve, s obzirom da je Derventa bila veliko uporište u NDH, podsjetio je predsjednik SUBNOR-a Dervente Borislav Preradović.

Ipak, naši su borci iz trećeg puta uspjeli oslobodili Derventu, a za taj poduhvat je palo oko 1300 žrtava u logorima i na ratištima. Zbog njih mi moramo da poštujemo naše žrtve i da se borimo za bolju budućnost, posebno, jer se nacizam budi u Evropu i ne smijemo dozvoliti da potomci dožive ono što smo mi, poručio je Preradović.

Borislav Preradovć

Danas se moramo prisjetiti i jučerašnjeg mitinga podrške Republici Srpskoj jer neki preko nas žele da speru ljagu sa svog imena, naglasio je gradonačelnik Milorad Simić.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu smo čuvali svoja ognjišta i nismo kidisali ni na koga, ali je istorija nemilosrdna. Mi borci i potomci antifaštista smo ponovo u prilici da se borimo sa istim zlom. Uprkos svemu, danas u Republici Srpskoj za sve ima mjesta, rekao je Simić ovom prilikom.

Radovan Pazurević dolazi iz partizanske porodice i redovno obilježava datume značajne za period NOB-a, a 19. april smatra jednim od najznačajnijih u istoriji grada.

Danas smo ovdje jer imamo obavezu da obilježimo ovaj dan, ne samo zbog istorije, nego i zbog današnjih prilika u kojem neke sile koje su bile na mračnoj strani četrdesetih pokušavaju sada da izmijene tok istorije. Dolazim ovdje zbog svojih roditelja, učesnika rata, i njihovih roditeljima koji su ginuli u Jasenovcu, Kozari i drugoim stratištima. Naša je dužnost da sjećanja na ovaj period sačuvamo od zaborava, poručio je Pazurević.

Iz SUBNOR-a Dervente ističu da lokalna zajednica njeguje tekovine NOB-a što se pokazalo obnavljanjem spomenika u Lugu, Pojezni, Dubočcu, Novim Lužanima i Kalenderovcima, te skorom rekonstrukcijom spomenika u Velikoj Sočanici.

Dan oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu obilježen je i prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojeg su pripremili članovi hora „Mozaik“ i učenici Muzičke škole.

Vijence su položili predstavnici SUBNOR-a iz Dervente i Banjaluke, gradonačelnik Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan radanović, delegacije Policijske stanice, Boračke organizacije i OŠ “19. april”, te političkih stranaka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here