Vijesti Društvo Zajednički do razvoja ruralnih područja

Zajednički do razvoja ruralnih područja

0

U organizaciji Udruženja “Vesta” iz Tuzle, u Opštini Derventa održana je prezentacija i panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica. Cilj prezentacije i diskusije je doprinos boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od istih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Europske unije. Prezentaciji je prisustvovalo oko 50 predstavnika Opštine Derventa, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije, mediji.

Zajednici do razvoja ruralnih podrucja

Učesnici su upoznati sa prednostima približavanja BiH Europskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju ruralnih zajednica, te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja. Tom prilikom su iznijeli i vlastito stajalište o prednostima prilagođavanja EU standardima u razvoju poljoprivrede i diskutovali o mogućnostima unaprjeđenja poljoprivrednog i ruralnog razvoja Dervente i njene okoline.  Učesnici su bili veoma zainteresovani za prezentaciju i tom prilikom su se raspitivali za proceduru formiranja LAG-ova. Potrebe ruralnih područja su ogromne, i problem je što oni brigu o svom razvoju moraju iznositi samostalno, ili uz manju pomoć lokalne uprave. Zanimalo ih je da li postoji instanca prema kojoj pojedinci ili udruženja mogu ići sa prijedlozima i bili su veoma spremni za dodatnu edukaciju o mogućnostima formiranja Lokalne akcione grupe u njihovoj opštini.

Goran Merčep, predstavnik Udruženja pčelara „Lipa“ iz Dervente je rekao da je mnogo bolje da se tri udruženja pčelara koja djeluju i rade na području opštine Derventa udruže, ističući pri tome kako će sigurno snažnije i efikasnije djelovati ukoliko su unutar jednog udruženja, te da će, u tom slučaju, imati bolju komunikaciju i saradnju sa lokalnom upravom.

Predsjednik Skupštine opštine Derventa, Ilija Zirdum je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije prezentacije i panel diskusije o Leader programu ruralnog razvoja i rekao da je formiranje LAG-a jedan od poslova i obaveza koji ih neizostavno očekuje u narednom periodu. S druge strane, izrazio je zabrinutost, jer smatra da su stanovnici opštine Derventa na veoma niskom nivou kada je riječ o udruživanju i zajedničkom djelovanju. „To je vjerovatno posljedica i ukupne politike u BiH. Već devet godina pokušavamo da se organizujemo unutar opštine, ali neuspješno. Imamo na primjer Udrugu hrvata povratnika i ništa za 9 godina nije urađeno, osim nekoliko aktivnosti koje smo uspjeli realizirati sa nevladinim organizacijama po pitanju infrastrukture.“ Zirdum je također napomenuo da Strategija razvoja opštine Derventa postoji, te da treba krenuti od opštine i načelnika, pa organizovati dalje ljude i udruženja da zajednički rade u pravcu ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa. Održana panel diskusija jedna je od deset planiranih u okviru projekta „Get to know EU“ („Upoznajmo EU“).

Projekat finansira Europska unija u iznosu od 33,600 eura iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projektom je planirano uključivanje najmanje 500 predstavnika zainteresiranih za ruralni razvoj u sjeveroistočnoj BiH, u dijalog o procesu EU integracija, kroz promociju EU LEADER pristupa za razvoj ruralnih zajednica. Nakon uspješno održanih osam panel diskusija u općinama Gračanica, Lukavac, Živinice, Gradačac, Modriča, Tuzla, Derventa,  te u Brčko Distriktu, predviđene su iste u općinama Zvornik i Bijeljina.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here