Reportaže “Žikin ranč” čuva sjećanja na život predaka – VIDEO

“Žikin ranč” čuva sjećanja na život predaka – VIDEO

0

 

Živko Katanić iz Gornjih Cerana ne dozvoljava da vrijeme pregazi uspomene. Zbog toga je dva stara kijera pretvorio u možemo slobodno reći, svojevrsan muzej, koji slikovito govori kako su naši preci nekada živjeli. Njihovu unutrašnjost krase prefini stari predmeti, lampe, sat, ćupovi, posuđe, ikone…

Povod za posjetu ovom mjesto jeste strast i ljubav domaćina prema starim predmetima, koju ispoljava kroz njihovo čuvanje. Mjesto je, za ovdašnje stanovništvo, poznatije kao „Žikin ranč“, a koliko je život bez uspomena gotovo bezvrijedan najbolje zna Živko. Nastoji sačuvati stare uspomene, kako bi se povremeno vraćao u davnu prošlost i tako obnavljao u sjećanjima. Trenutno je stigao do brojke od oko 400 eksponata starih predmeta. A ova dva kijera govore riječima predaka.

Sve je počelo od jedne pegle na žar, koja je poslužila kada tokom rata nismo imali struju, a nastavilo se opremom za volove sa kojima sam i sam nekada zaradio prve novce, priča Žika.

Pošto je moje ime Živko, kao i bratovom sinu, odlučili smo da damo ime Žikin ranč. Ne bavim se seoskim turizmom, ovo mi je hobi i uglavnom sakupljam starine da ih sačuvam od zaborava. To su stvari koji su koristilni naši preci, a trenutno ih imam oko 350. Radi se ponajviše o odbačenim stvari, koje sam na taj način sačuvao da bi budućim pokolenjima mogli pokazati kako su živjeli naši stari, kazuje Živko, dodajući da su kijeri stariji od vijeka, a da je većina predmeta starija od njega.

Istovremeno, uvjerili smo se i sami, služe svrsi. U ovom kijeru, Živko ljeti čak i spava. Iako je u ova četiri zida sve ostalo u dalekoj prošlosti, vlasnik se odupire toj činjenici. Malo današnje tehnologije koje je stopio sa starim krevetom, sandukom u kojem se nekada odlagala odjeća, starim predmeti i gotovo da možemo živjeti i u prošlom vijeku.

Neke od predmeta Živko je i šmirglao, dorađivao, kako bi ih na taj način što duže održao upotrebljivim. I dan-danas skuplja, čuva i jedina želja jeste da neko i dalje nastavi ovu misiju očuvanja tradicije, njemu i više nego dragog mjesta.

Živku je želja da sačuva što god može iz naše istorije, a i da mladi ljudi vide kako su njihovi preci živjeli i hranili svoju djecu. U prošlosti je pod krovom ovakvog kijera živjelo čak i po desetoro čeljadi. Svi ovi predmeti koji se danas nalaze unutar ovih zidova nekad su bili glavno sredstvo za rad, pomoću kojih su porodice obezbjeđivale osnovne potrepštine za život. „Žikin ranč“ bio bi odličan primjer kako u današnje vrijeme sačuvati seoski turizam.

U dvorištu, pored dva kijera, nalazi se i kuća njegovih roditelja. Sagrađena je, priča nam, sedamdesetih godina prošlog vijeka. Danas u njoj živi Živkova majka. U hodniku, pored narodne nošnje, Živko čuva primjer policijske unoforme, uniforme iz koje je otišao u penziju.

Koliko je to samo žalosno i tužno. Živko nam kazuje i podatak da novopečeni roditelji dižu ruke od sela i odlaze sa mališanima u grad da žive. On ipak često dođe ovdje. Još češće od kada je otišao u penziju, a život na selu od tada postao sve miliji.

Izvor: TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here