Vijesti Društvo Dan otvorenih vrata u OŠ “19. april”

Dan otvorenih vrata u OŠ “19. april”

0

U Osnovnoj školi “19. april” u Derventi danas je, u okviru projekta “Živjeti različitosti”, upriličen Dan otvorenih vrata na kojem su učenici predstavili svoje stvaralaštvo i održali priredbu.

Дервента - Дан отворених врата

Direktor škole Elvira Miljić rekla je da škola učestvuje u ovom projektu već treću godinu, da je u početku nastavno osoblje išlo na obuku, a da se trenutno realizuje ono što su naučili i u šta su uključili učenike.

– Danas smo organizovali Dan otvorenih vrata za sve vaspitno-obrazovne institucije sa područja Dervente, uz učešće Udruženja `Sunce` i djece iz Zavoda za slijepa i slabovida lica `Budućnost` – navela je Miljićeva. Ona je dodala da projekat realizuje Centar za obrazovne inicijative “Korak po korak” /”Step by Step”/ iz Sarajeva.

Miljićeva je rekla da je škola “19. april” u Derventi partner sa školama iz Gradačca i Odžaka, te da je već 165 učenika i pet nastavnika posjetilo partnersku školu u Gradačcu, a da će u narednom periodu uslijediti uzvratna posjeta.

– Vaspitno-obrazovne institucije treba da rade na tome da djeca poštuju različitosti među ljudima, počev od psihofizičkih različitosti, intelektualnih, nacionalnih i drugih različitosti – dodala je Miljićeva.

U okviru projekta “Živjeti različitosti”, koji sprovode agencije UN, 19 škola iz različitih dijelova BiH organizuju različite događaje koji su dio platforme “Dijalog za budućnost”.

Ove aktivnosti imaju za cilj razvijanje kritičke svijesti o problemima nejednakog tretmana ljudi u društvu zbog razlika koje među njima postoje.

Organizovanjem ovakvih događaja u školama, učenici zajedno sa roditeljima i nastavnim osobljem, preduzimaju akcije, angažuju se u društvu i u tom procesu uče kako da postanu odgovorni građani.

Zajednice koje učestvuju u projektu “Živjeti različitosti” su Banjaluka, Derventa, Bihać, Foča, Gradačac, Gradiška, Goražde, Istočno Sarajevo, Jablanica, Kiseljak, Kupres, Mostar, Novi Grad, Odžak, Sanski Most, Sarajevo, Velika Kladuša i Zenica.

Manifestaciji je u ime lokalne zajednice prisustvovao načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code