Vijesti Privreda Iz grada otišao u selo: Pilićar Dalibor Vasić kupio staro imanje i...

Iz grada otišao u selo: Pilićar Dalibor Vasić kupio staro imanje i započeo posao

2

Već pet godina, Dalibor Vasić bavi se peradarstvom, tačnije, u Gornjim Kalenderovcima, posjeduje farmu čiji je kapacitet sedamnaest hiljada pilića. Važno je naglasiti da je proširenje u toku, s tim da izgradnja još uvijek nije u potpunosti završena. Od samog početka radi sa firmom iz Laktaša „GT Satelit“ i, kako kaže, zadovoljan je redovnom isplatom, dobrom saradnjom i korektnim odnosom.

– Iako sam rođen i odrastao u gradu, odlučio sam da odem na selo i započnem poljoprivrednu proizvodnju, jednostavno, želio sam da promijenim način života. Kupio sam imanje, jedno staro ognjište, i 2012. godine, napravio farmu pilića. Da bi bio uspješan, čovjek se mora posvetiti onome što radi i neprestano se truditi, jer onaj koji nije predan poslu, ne može opstati. Supruga i ja radimo sami, a samo ponekad, u zavisnosti od količine posla, angažujemo radnika. Primam opštinski podsticaj i zadovoljan sam, ne samo redovnom isplatom, već i iznosom, rekao je Vasić.

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje, ima bunar, koji uglavnom može zadovoljiti potrebe pilićara. Međutim, problem nastupi u dugim periodima suše, kada nivo vode bude znatno smanjen. Naime, u ljetnjem periodu za pun kapacitet, odnosno, sedamnaest hiljada velikih pilića, dnevna potrošnja vode iznosi sedam kubika. Upravo zbog toga, Vasić je izrazio nadu da će uskoro početi izgradnja priključka na gradsku vodovodnu mrežu, što bi bilo itekako značajno, ne samo za poljoprivredne proizvođače, već i sva ostala domaćinstva u ovom kraju.

Drvo priprema i ljeti i zimi, s tim da je potrošnja daleko veća zimi, pa da bi uskladio troškove, pored drveta, nabavlja i stanarski ugalj. Ova farma godišnje, u prosjeku, isporuči šest turnusa.

– Porast otkupne cijene bi dobro došao, ali, nažalost, tržište u ovoj zemlji je prilično neuređeno. Uz pomoć kreditnih sredstava izgradio sam i opremio prostor, mada sam ulagao i vlastiti novac. I na selu se može živjeti, samo treba raditi i dobro organizovati posao, istakao je Vasić.

S. Nikolić – Derventski list

PODIJELI

2 KOMENTARI

  1. Bravo to je pozitivan primjer , čovjek se ne naslanja na buđet već pokrenuo privatni biznis.
    Samo napred Dalibore.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code