Vijesti Društvo Izvještaj CJB Doboj za prvih 9 mjeseci: Protipravna korist od privrednog kriminaliteta...

Izvještaj CJB Doboj za prvih 9 mjeseci: Protipravna korist od privrednog kriminaliteta veća od sedam miliona

0

Sredinom oktobra održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati aktivnosti Centra javne bezbjednosti Doboj za prvih devet mjeseci tekuće godine. Otkrivena krivična djela u privredi kojima je ostvarena protipravna korist veća od sedam miliona maraka.

mup-rs

Za prvih devet mjeseci evidentirano je 1 116 krivičnih dijela, što je za oko 16% manje nego prošle godine. Razriješeno je 699 krivičnih djela, od čega 56 iz prošlih godina. Tužilaštvu je podneseno 1 047 izvještaja protiv 713 lica, od čega je 291 osoba povratnik u činjenju krivičnih djela, a 46 su maloljetni počinioci.

U posmatranom periodu rasvjetljeni su svi teži oblici krivičnih djela protiv života i tijela (1 KD teško ubistvo, 1 KD teško ubistvo u pokušaju, 4 KD ubistva i 4 krivična djela ubistva u pokušaju).

Rasvjetljena su i sva evidentirana krivična djela protiv polnog integriteta (2 KD silovanja, 3 KD polnog nasilja nad djetetetom, 1 KD proizvodnje, posjedovanja i prikazivanja dječije pornografije i 1 KD trgovine ljudima).

Otkriveno je 16 KD neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama i 5 KD omogućavanja uživanja opojnih droga. Oduzeto je 3.481 grama opojne droge „marihuana“, 399 stabljika, 1924 komada sjemenki i 592 grama indisjke konoplje, 11 komada tableta „ekstazi“, 17 komada medicinskih tableta i 116 grama amfetamina.

Otkriveno je ukupno 58 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. Okružnom tužilaštvu Doboj podnesena su 34 izvještaja kojim je obuhvaćeno 50 lica, dok je Tužilaštvu BiH podneseno 5 izvještaja protiv 4 lica. Ukupna protivpravna imovinska korist ostvarena navedenim krivičnim djelima iznosi 7.054.679,00 KM.

U posmatrano periodu evidentirano je ukupno 712 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Nadležnim sudovima podneseno je 268 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te uručeno 307 prekršajnih naloga, sve protiv 715 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišena su slobode 62 lica.

Za devet mjeseci tekuće godine lišena su slobode 833 lica koji su kao učesnici u saobraćaju zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola (kod 78 lica koncentracija alkohola u organizmu bila je veća od 2,00 gr/kg) ili pod dejstvom opojnih droga (27 vozača).

Evidentirano je 870 saobraćanih nezgoda u kojim je 21 lice smrtno stradalo, 113 lica je zadobilo teže i 361 lice lakše tjelesne povrede.

B. N./CJB Doboj – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code