Vijesti Privreda Novo okupljanje radnika »Unisa«

Novo okupljanje radnika »Unisa«

0

U Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente za sutra je najavljeno novo okupljanje radnika, prema ranijoj odluci Štrajkačkog odbora od 17. februara, kada je zaustavljen generalni štrajk pošto je poslodavac ispunio dio traženih zatjeva, potvrđeno danas iz Štrajkačkog odbora.

Novo okupljanje radnika »Unisa«

“Ostavili smo poslodavcu vremena da može kontaktirati određene institucije Republike Srpske i banke u vezi sa deblokadom računa fabrike, ali i obezbjeđenja obrtnih sredstava za početak proizvodnje. Očekujemo da sutra na sastanku dobijemo detaljnije informacije o aktivnostima koje su urađene u proteklom vremenu”, kažu u Štrajkačkom odboru.

Radnici “Unisa” podsjećaju da su generalni direktor fabrike i uprava obezbijedili isplatu polovine decembarske plate iz 2013. godine za dio radnika kojima nisu isplaćene, zatim da je isplaćena januarska plata iz 2014. godine, a stigla je pisana odluka većinskog vlasnika kapitala, kompanije “Balkan stil”, o namjeri da se nastavi proizvodnja.

“To je bio dio zahtjeva koje smo tražili da se ispune kako bi odustali od generalnog štrajka, a u svemu smo željeli da čujemo i mišljenje većinskog vlasnika”, kažu radnici.

Organi “Balkan stila” donijeli su odluku da se “Unisu” izađe u susret i pomogne oko otpočinjanja proizvodnje.

“`Balkan stil` će obezbijediti tri puta po dva miliona evra za pokretanje mjesečnog ciklusa proizvodnje na nivou od pet tona. Nakon tromjesečnog ciklusa, prema Vašem zahtjevu, `Unis` bi trebalo da samostalno nastavi kupovinu repromaterijala i finansiranje proizvodnje”, navedeno je u dopisu kompanije “Balkan stil”, koju je potpisao predsjednik Goran Tomić.

U istom dopisu iz “Balkan stila” navodi se mogućnost nove pomoći “Unisu” pri nabavci sirovina za proizvodnju, ukoliko se odluče na povećanje mjesečne proizvodnje, te da će uprava razmotriti mogućnost dokapitalizacije fabrike tek nakon uspostavljanja “regularne i kontinuirane proizvodnje”.

Okupljanje radnika u Fabrici zakazano je za sutra sa početkom u 10.00 časova, a radnici očekuju obraćanje generalnog direktora, ali i predsjednika Granskog sindikata metalne indistrije i rudarstva Taneta Peulića, koji je najavio dolazak.

SRNA – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code