Reportaže Pjeskarenje Darka Sarića: Unikatni motivi na staklu – FOTO

Pjeskarenje Darka Sarića: Unikatni motivi na staklu – FOTO

0

Pjeskarenje predstavlja industrijski proces koji prvenstveno služi za čišćenje metalnih površina, odstranjivanje korozije i primpreme za termičeke i druge obrade metala, zbog čega se koristi metalnoj industriji, građevinarstvu i mnogim drugim.

derventa pjeskarenje darko saric 13

U principu, proces je prilično jednostavan, aparat za pjeskarenje pod pritiskom izbacuje odgovarajuće sredstvo kojim djeluje na površinu ostavljajući na taj način željeni trag. Zahvaljujući tome, umjetnici su iskoristili ovu tehniku za dekoraciju najčešće staklenih površina, praveći na taj način jedinstvene siluete.

Upravo pjeskarenjem se bavi Dervenćanin Darko Sarić. Ovom modernom vrstom umjetnosti počeo se baviti, kako kaže, sasvim slučajno i, na kraju krajeva, iz inata. Sve je krenulo nakon što je njegova majka dobila flašu sa likom Svetog Jovana. Zapravo je to bila flaša sa nekoliko urezanih linija koje su trebale da predstavljaju siluetu ovog sveca, ali su bili tako loše izrađene, da je tek natpis otkrivao o kome se radi.

– Zbog tako loše izrađene flaše ja pođoh da istražujem i počinjem lagano da se bavim pjeskarenjem, otkriva svoje početke Sarić.

Kada govorimo o materijalima koje najčešće obrađuje, ističe se staklo, a postoji mogućnost obrade inoksa i mermera, dok vrsta proizvoda zavisi isključivo od želje naručioca. Najtraženije su čaše sa inicijalima mladenaca, pa potom flaše sa vjerskim motivima ili onim vezanim za Derventu, a bilo je porudžbina i za ukrasno dekorisanje staklenih površina vrata.

– Najdraži motiv mi je “prkos” kuća, koja se nalazi na fotografijama Dervente sa početka 20. vijeka, dodaje Sarić.

Na njegovim radovima česti su i drugi motivi Dervente, ali je potražnja za njima vrlo mala, uglavnom zbog niske platežne moći Dervenćana. Ovakve unikatne suvenire koji su povezani sa našom opštinom i dalje najviše naručuju naši sugrađani koji žive u inostranstvu. Ipak, obzirom da se radi o jedinstvenim ukrasima, postoji i zanimanje iz drugih opština i država za njegove radove, tako da bi boljom promocijom hobi mogao da se u značajnijoj mjeri komercijalizuje.

Uprkos poteškoćama Darko ne odustaje od svojih radova i planira da, u skladu sa finansijskim mogućnostima, nabavi još opreme sa kojom bi mogao dodatno da unaprijedi svoj rad.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code