Vijesti Društvo Plan kapitalnih investicija čuva derventsko Porodilište

Plan kapitalnih investicija čuva derventsko Porodilište

0

Opštine Derventa i Prnjavor planirale su u budžetima za ovu godinu ukupno 330.000 maraka za spas porodilišta, na čija će vrata, ako ne budu modernizovana do kraja juna, biti stavljen katanac, piše Glas Srpske.

Novim pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvene ustanove, koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS donijelo u junu lani, predviđeno je da moraju imati operacionu salu sa opremom i anesteziologa.

Direktor derventskog Doma zdravlja Mirko Šaran kaže da je u toku odobravanje specijalizacije za anesteziologiju.

Igor Žunić i Mirko Šaran na sastanku u Prnjavoru

Raspitujemo se za najpovoljnijeg ponuđača koji bi nam mogao obezbijediti opremu za salu u skladu sa našim finansijskim mogućnostima. Ima još vremena, tako da vjerujem da ćemo do zakonskog roka sve završiti. Prostor za operacionu salu imamo, rekao je Šaran i dodao da je u ovom porodilištu od početka godine rođeno 15 beba.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić, koji je iz Dervente, ističe da je ova opština u budžetu za 2018. godinu planirala 200.000 KM za porodilište.

U martu u opštini imamo program kapitalnih investicija i tada ćemo definisati i nabavku opreme za porodilište, rekao je Žunić.

U dogovoru sa opštinom i resornim Ministarstvom i u prnjavorskom Domu zdravlja bore se da sačuvaju porodilište.

Prostor za salu imamo, potrebno ga je adaptirati, ali nam nedostaje kadar. Specijalizacija za anesteziologa traje pet godina, tako da je tu jedina mogućnost da raspišemo konkurs i zaposlimo anesteziologa, rekla je direktorica prnjavorskog Doma zdravlja Svjetlana Malić i dodala da je od početka godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno dvadesetak beba.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da su budžetom za ovu godinu planirali oko 130.000 KM za plate zaposlenih u porodilištu.

Planom investicija obezbijedićemo novac za operacionu salu, a od strane viših nivoa vlasti očekujemo pomoć u rješavanju kadrovskih pitanja, rekao je Tomaš.

Republika Srpska ima devet bolničkih porodilišta i jedno u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci. Porodilišta u Derventi i Prnjavoru funkcionišu u okviru primarne zdravstvene zaštite.

Komisija
Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je Komisija završila stručni nadzor nad radom porodilišta i ispunjenošću uslova u svim zdravstvenim ustanovama gdje je to bilo potrebno.

Date su preporuke i instrukcije koje nepravilnosti treba ispraviti ili poboljšati protokole i procedure da bi bio poboljšan kvalitet pružanja usluga porodiljama i novorođenčadi, rekli su u Ministarstvu.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code