Vijesti Privreda Štrajk protiv onih koji ne poštuju prava radnika

Štrajk protiv onih koji ne poštuju prava radnika

0

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Derventi da je najavljeni generalni štrajk radnika u Republici Srpskoj uperen protiv svih onih koji ne poštuju osnovna ljudska prava radnika, a to su prije svega Unija poslodavaca i Vlada RS.

GrbOpstineDerventa

Prema njenim riječima, Vlada ne može biti amnestirana od odgovornosti jer je “dozvolila svojim institucijama da poslodavci krše Zakon o radu i kolektivne ugovore, koje je Vlada potpisala i donijela”.

”Nama je jasno da postoji ekonomska kriza, ali je većina poslodavaca to zloupotrijebila i ne isplaćuje zaposlenima plate, doprinose i ne poštuje druge obaveze prema njima”, istakla je Ranka Mišić.

Predsjedništvo Saveza sindikata donijelo je odluku o održavanju generalnog štrajka, a ovu odluku narednih dana još treba da potvrdi Generalno vijeće Sindikata koje će odlučiti i o načinu organizovanja štrajka, rekla je Ranka Mišić.

Ona je iznijela podatak da 60 odsto privrednih subjekata u RS ne poštuje Zakon o radu i kolektivne ugovore, navodeći da je to poznato inspekciji “koja nije ništa preduzela da se stanje popravi”.

Ranka Mišić rekla je da će prije održavanja generalnog štrajka biti održani štrajkovi upozorenja u preduzećima u kojima su prava radnika ugrožena, dok će im podršku pružiti radnici čiji poslodavci poštuju zakone i kolektivi ugovor.

”Nije nam namjera da rušimo dobre poslodavce, ali želimo da se radnici iz tih preduzeća solidarišu sa ostalim radnicima”, naglasila je predsjednica Saveza sindikata RS koja je danas u Derventi imala sastanak sa predsjednicima sindikalnih organizacija preduzeća sa područja Doboja, Dervente, Broda, Šamca, Modriče i Teslića.

Ranka Mišić juče je nakon razgovora sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Radom Ristovićem rekla da će Saveza sindikata organizovati štrajk jer su prava radnika ugrožena.

Poslije najave štrajka krajem januara, održano je više sastanaka predstavnika Vlade RS, Saveza sindikata i Unije poslodavaca o rješavanju problema radnika, ali dogovor nije postignut.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code