Vijesti Privreda Vlada RS pomaže UNIS-u iz Dervente

Vlada RS pomaže UNIS-u iz Dervente

0

Vlada Republike Srpske (RS) spremna je da podrži Fabriku cijevi “UNIS” iz Dervente u realizaciji ciljeva kada je riječ o izvozu, ali i uvođenju novih tehnologija u proizvodnju, jer je ova fabrika naznačajniji izvoznik iz BiH na tržište EU, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Vlada RS pomaze UNIS-u iz Dervente

“Mi smo tu da pomognemo da ono što `UNIS` namjerava da uradi bude uspješno realizovano. Očekujemo da će do 2015. godine ova kompanija biti prvi izvoznik u EU iz metalne oblasti. Spremni smo da zajednički rješavamo probleme koji su prepreka ostvarivanju tog cilja”, rekao je Kovačević novinarima nakon posjete pogona Fabrike “UNIS”.

On je naglasio da ova fabrika nikada do sada nije tražila pomoć Vlade, već je probleme rješavala sama.

“Velika je rijetkost da neko ne traži pomoć. Ova kompanija trenutno ima problema sa obrtnim srestvima i taj problem ćemo riješiti zajednički”, poručio je Kovačević.

Većinski vlasnik Fabrike “UNIS” Dragan Tomić rekao je da očekuje da u ovoj godini bude ostvaren rekordan izvoz, pogotovo što se izvozi u Njemačku gdje postoji velika potreba za čeličnim proizvodima.

“Izvoz u EU u ovoj godini trebalo bi da iznosi oko 200 miliona KM, što je dva i po puta više nego u 2008. godini kada je zabilježen rekord u izvozu”, naveo je Tomić, dodajući da je to moguće ostvariti samo ako ne dođe do nepredviđenih problema u vezi sa nabavkom reprmaterijala ili u proizvodnji.

On je dodao da je kriza ostavila tragove na poslovanje ove kompanija, ali je to prošlost.

Fabrika cijevi UNIS iz Dervente danas proizvodi 180 000 tona raznih vrsta cijevi i zapošljava 550 radnika. Do privatizacije u ovom preduzeću je prerađivano 40 000 tona, a u prvoj godini privatizacije proizvodnja je udvostručena.

Prema Tomićevim riječima, u planu je i zapošljavanje novih radnika jer je u planu povećanje proizvodnih kapaciteta. Do kraja godine u ovoj derventskoj firmi trebalo bi da bude zaposleno više od 600 radnika.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code