Vijesti Kultura i obrazovanje Библиотека кроз 2020: “Љетна арт сцена” и рекордан број читалаца обиљежили протеклу...

Библиотека кроз 2020: “Љетна арт сцена” и рекордан број читалаца обиљежили протеклу годину

0

Узимајући у обзир да је рад Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ умногоме пореметила појава вируса корона, задовољни смо оствареним у претходној години. Са друге стране, Библиотека је током 2020. године имала рекордан број чланова, каже директор Мирјана Плиснић.

Иако су током једног дијела године потпуно изостала планирана културна дешавања и радионице дјецу и одрасле, чим је епидемиолошка ситуација допустила, редовно су организовани догађаји који су били у складу са препорученим епидемиолошким мјерама.

Упркос потешкоћама, Народна библиотека „Бранко Радичевић“ и ове године је реализовала бројне културне догађаје, те остварила сарадњу са другим културним и образовним институцијама. Библиотека је и ове године била центар културног живота нашег града, а „Љетна арт сцена“ обиљежила је љето у Дервенти, истиче Плиснићка.

Једна од успјешно проведених радионица била је Школа глуме коју су водили дипломирани драматург Синиша Тешановић и Бранкица Радоњић, захваљујући којима је остварена и изузетна сарадња са СПК „Просвјета“ из Прњавора.

Такође, Библиотека је иницирала формирање Клуба умјетника који би окупио умјетнике из нашег града без обзира на врсту умјетности којом се баве. Поред тога, у сарадњи са Музејем Републике Српске, иницирали смо покретање пројекта очувања културне баштине општине Дервента. Први састанак одржан је у управо у просторијама Завичајне збирке у Дервенти, а приликом ових разговора за листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске предложили смо Дервентски вашар, каже Плиснићка.

Мирјана Плиснић

У 2020. години ова установа поклонила је 200 књига Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци у којем се налазио карантин за инфициране вирусом корона, а отворена су и два „позајмна“ одјељења.

Библиотека је проширила своје услуге отворивши позајмно одјељење од 200 наслова у просторијама Геронтолошког центра у Дервенти, које ће бити на располагању корисницима центра. У сарадњи са дјечијим вртићем „Трол“ отворена је читаоница која је намијењена малишанима, али и њиховим родитељима, наглашава Плиснићка.

Када је у питању библиотечка дјелатност можемо слободно рећи да је епидемија вируса корона наше суграђане подстакла да више читају. Томе у прилог говоре и рекордан број чланова.

Народна библиотека „Бранко Радичевић“ тренутно има 3.053 члана који редовно користе библиотечку грађу, што је највише икад забиљежено. Од тог броја њих 1.133 користи услуге Одјељења за одрасле читаоце, док Дјечије одјељење има 1.920 корисника. У 2020. години Библиотека је постала богатија за 1.198 нових чланова, највише током априла, када је учлањено њих 377. И ове године је поводом Свјетског дана књиге, 23. априла, организован бесплатан упис у Библиотеку што је искористило 272 наша суграђанина, поносни су у овој установи.

Укупан књижни фонд Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ броји 42.008 књига, а током 2020. године обновљен је са 918 нових наслова, од којих су 372 нове књиге купљене, док су суграђани Библиотеци поклонили 546 књига.

Током 2020. године изнајмљено је 7.160 публикација, а највише је читана белетристика и школска лектира.

Највише књига је изнајмљено током новембра, њих 814. Највише књига у 2020. години, чак 108, на Одјељењу за дјецу прочитала је Јелена Прерадовић (108), док је на Одјељењу за одрасле најчешћи гост био Милош Ковачић са 78 прочитаних књига, открива директорица установе.

Најчитанији страни наслови били су „Снешко“ Ју Несбеа, „Голманов страх од пенала“ Питера Хандкеа, „Девојка и ноћ“ Гијома Мусоа, „Анђеоско дрво“ Лусинде Рајли, те „Тетоважер из Аушвица“ Хедера Мориса, док су најчитанији домаћи наслови „Теодорин прстен“ аутора Вање Булића, „И гроб и роб“ Вука Драшковића, „Не дам те“ Весне Дедић и „Неки други живот“ Јелене Б. Алимпић.

Дервента Кафе

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here