Vijesti Društvo „Nosili su zastave slobode“ – podsjetnik kakve su žrtve podnesene u Narodnooslobodilačkoj...

„Nosili su zastave slobode“ – podsjetnik kakve su žrtve podnesene u Narodnooslobodilačkoj borbi – FOTO

0
Fadil Pelesić

Recitacijom Ćopićeve „Pjesme mrtvih proletera“ u izvođenju Fadila Pelesića danas je u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ otvorena izložba „Nosili su zastave slobode“ povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Narednih desetak dana biće izloženo više od 700 fotografija i dokumenata mahom vezanih za Derventu i mislim da je to najkompletnija izložba koja je do sada posvećena NOB i pokretu, rekao je organizator izložbe Fadil Pelesić.

Izložba je posvećena svim onim koji su se u jedinicama tokom Narodnooslobodilačke borbe borili da narodi žive srećno i zadovoljno, uz razumijevanje i ljubav. U zadnje vrijeme je to popustilo, pa ova izložba treba da podsjeti sve kakve su žrtve podnijeli oni koji su se borili za slobodu. Sve izložene fotografije su iz moje privatne kolekcije koja će uskoro biti predana Biblioteci, rekao je Pelesić, dodajući da Derventa ima i jednog od narodnih heroja – Josipa Šošu Mažara.

Pelesić je izrazio zadovoljstvo jer se u Derventi obilježava ovaj datum, koji je postao i Dan Evrope.

Ipak se trebamo zapitati da li je ostvarena pobjeda, jer u ovom trenutku izgleda kao da smo nešto loše radili. Drago mi je da se u Derventi posvećuje pažnja tim vremenima, kako kroz najuređenije Partizansko groblje na širem području, tako i kroz obnovljene spomenike iz tog perioda, istakao je Pelesić.

Direktorica Biblioteke Mirjana Plisnić je istakla da se ova ustanova trudi da pruži prostor za sve vrste izložbi i dešavanja, a dobra saradnja sa IMIC-om krunisana je događajima upriličenim u okviru Derventskog srca.

izložbu organizuje Narodna biblioteka, IMIC “Zajedno” i udruženje “Josip Broz Tito”.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here