Vijesti Društvo Босански Лужани: Освjeштан живопис храма Свих светих

Босански Лужани: Освjeштан живопис храма Свих светих

0

Епископ зворничко – тузлански Фотије данас је у цркви Свих светих у Босанским Лужанима служио молитву и том приликом освјештао тек завршени живопис храма.

У свом обраћању вјерницима владика Фотије је говорио о предстојећем васкршњем посту, потреби да се суздржавамо од мрсне хране, пића и нечистих мисли, као и о највећем хришћанском празнику Васкрсу.

Добро је да током поста читамо житије светаца, да видимо шта су људи некада радили како би задовили живот вјечни. Оно што такође треба да учинимо јесте да се измиримо једни са другима, да покушамо да опростимо једни другима, да би Бог опростио нама. Васкрс је слика васкрсења из мртвих и другог доласка Христовог, поручио је Фотије.

Лужански свештеник Драган Зарић захвалио се свима који су помогли да се живописање храма заврши.

То много значи нашим вјерницима, јер да није тако не би учествовали. Још једном хвала свима, а поготово онима који живе и раде у дијаспори, као и фрескописцу који је живописање завршио у рекордном року. За осликавање храма утрошено је 45.000 марака, а осликана су 304 квадратна метра, открио је Зарић.

Живопис је током годину дана осликавао фрескописац Теодор Кесић. Живопис је израђен у византијско – грчком стилу, прилагођеном нашем поднебљу, а централна фигура живописа је Исус Христос.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here