Vijesti Društvo Донесена нова Наредба о регулисању рада трговинских и других објеката

Донесена нова Наредба о регулисању рада трговинских и других објеката

0

Начелник општине Дервента, доноси

НАРЕДБУ
о регулисању рада трговинских и других објеката
на територији Општине Дервента

1) У циљу спречавања ширења вируса корона САРС-ЦоВ-2 и ЦОВИД-19 болести на територији општине Дервента и заштите и спасавања становништва до 21.12.2020. године забрањују се:
1. сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица,
2. музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће,
3. сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица (свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе).

2) Обавезују се грађани да:
1. на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада) и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра,
2. у затвореним просторијама да се, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, придржавају упутства ”Институт за јавно здравство Републике Српске” за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

3) Изузетно од подтачке 1. тачке 2. обавезе ношења заштитне маске су изузета:
1. дјеца млађа од 7 година живота,
2. лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју,
3. лица која обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

4) Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да:

1. услуге пружају заштићени маском,
2. обавезно спроводе мјере дезинфекције,
3. обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их,
4. придржавају се упутства ЈЗУ ”Институт за јавно здравство Републике Српске” за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

5) До 21.12.2020. године ограничава се радно вријеме у периоду од 06:00 до 22:00 часа:
1. свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и др.),
2. приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др.).

6) До 21.12.2020. године, у периоду од 22:00 до 06:00 часова, драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

7) До 21.12.2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао ЈЗУ ”Институт за јавно здравство Републике Српске”.

8) Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ ”Института за јавно здравство Републике Српске” за спречавање појаве и ширења ЦОВИД-19 болести на радном мјесту.

9) Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су:
1. организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ ”Институт за јавно здравство Републике Српске” са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце,
2. на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

10) Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са Упутством ЈЗУ ”Институт за јавно здравство Републике Српске”.

11) Општинска управа и општинске службе дужне су организовати свој рад са грађанима на сљедећи начин:
1. на улазу у службене просторије ограничити број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа,
2. одржавати растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и
3. омогућити рад шалтер сале и матичне службе у општинској управи уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

12) ЈЗУ Дом здравља Дервента ће организовати свој рад по усаглашеним препорукама и закључцима ресорног надлежног Министарства.

13) У свим јавним установама и предузећима чији је оснивач Општина организовати процес рада уз извршавање свих функција, обезбиједити мјере за ограничавање броја улазака и задржавања у просторијама гдје се пружају услуге.

14) Органи јединица локалне самоуправе, те правна лица и остали субјекти која врше јавна овлаштења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

15) Непоштовање мјера забране из тачке 1. и 2. ове Наредбе санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру (”Службени гласник Републике Српске”, број 11/15 и 58/19) и Законом о заштити становништва од заразних болести (”Службени гласник Републике Српске”, број: 90/17, 42/20 и 98/20).

16) Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (ЦОВИД-19) у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској (”Службени гласник Републике Српске”, број 23/20) и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона (ЦОВИД-19) у Републици Српској (”Службени гласник Републике Српске”, број 24/20) се примјењују уз ову Наредбу.

17) Задужује се Одјељење за инспекцијске послове да у провођењу ове наредбе обезбиједи поштовање исте од стране напријед наведених субјеката.

18) О извршењу задатака из ове Наредбе, органи из тачке 10. ове Наредбе, свакодневно најкасније до 08:00 часова извјештавати команданта Општинског штаба за ванредне ситуације о предузетим мјерама и стању у областима за које су основане.

19) Органи јединица локалне самоуправе, те правна лица која врше јавна овлаштења дужна су у случају доношења аката или измјена у начину рада без одлагања доставити извјештај о истом Стручно-оперативном тиму формираном за потребе Републичког штаба за ванредне ситуације.

20) Ступањем на снагу ове Наредбе, престаје да важи Наредба о регулисању рада трговинских и других објеката на територији Општине Дервента, број: 02-140-42/20 од 18. новембра 2020. године.

21) Ова Наредба ступа на снагу даном доношења и објавиће се у ”Службеном гласнику општине Дервента”.

Број: 02-140-43/20                                  НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ
Датум: 30. новембар 2020. године                    Милорад Симић

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here