Vijesti Društvo Осињска бригада дала немјерљив допринос очувању слободе и живота – ФОТО

Осињска бригада дала немјерљив допринос очувању слободе и живота – ФОТО

0
Милан Гаврић

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Споменик погинулим борцима из Осиње обиљежен је Дан Осињске лаке пјешадијске бригаде, јединице која је дала немјерљив допринос очувању слободе, огњишта и живота на овим просторима, поручено је са данашњег скупа којим је обиљежена 31 годишњица од оснивања ове формације.

Осињска лака пјешадијска бригада дала је изузетан допринос у свим борбама, а посебно за ослобађање Дервенте. Бригада је изгубила 104 борца, док је више од 600 рањено. Погинулим борцима ВРС и Осињске бригаде, који су своје животе положили на бранику отаџбине служен је парастос испред спомен – обиљежја у Осињи, након чега су положени вијенци и цвијеће.

Седмог септембра 1995. године Милица Тривуновић из Осиње остала је без сина Мирка. Са 24 године, погинуо је на Озрену.

Сина сам изгубила 1995. године, али и данас је подједнако тешко као и тада. Још је теже пред овим спомеником, на овом помену, али ја не знам за друго него да му запалим свијећу, каже Тривуновићева.

Припадник Осињске бригаде, од самог оснивања, поручник Милан Гаврић подсјећа да размјере велике опасности, која је била пристуна, тих ратних дана, нису били ни свјесни. Данас са поносом могу рећи да је ова бригада извршила свој задатак.

– Тек данас када пребројимо цивилне жртве посљедњег рата у Дервенти, можемо да схватимо значај организације овдашњих људи, којима су се придружили борци из околних села. Тек када смо отишли у команду Крњинске бригаде, дошли смо на идеју да формирамо Осињску бригаде, а при формирању првог батаљона бројали смо 950 бораца на линији од 18 километара, а други батаљон је формиран од бораца из Цвртковаца и Јелањске, подсјетио је Гавић.

Несумњив је допринос бораца Осињске бригаде, а посебно у рано прољеће 1992. године, када је требало сачувати и заштити цијело осињско – сочаничко подручје. Становништву тог дијела тада су долазиле врло озбиљне пријетње.

Отпор који је тада пружен је за свако дивљење, али то је имало своју цијену која се, нажалост, огледа у изгубљеним људским животима. У сваком тренутку, у свакој ситуацији, ма гдје били и ма шта радили, морамо да знамо да је наша слобода и прилика да сами уређујемо свој живот, плаћена главама оних за чије душе смо се помолили и чијих имена и ликова увијек треба да се сјећамо, рекао је предсједник Борачке организације Дервента Чедо Вујичић.

Осињска бригада је у садејству са другим бригадама, дала немјерљив допринос у стварању Републике Српске, поручио је градоначелник Дервенте.

Осињска бригада изгубила је велики број бораца, побројала велики број инвалида и завила многе породице у црно. Управо због свих жртава, наша обавеза је да градимо овај град, своју Дервенту, да поштујемо једни друге, смањимо тензије међу собом, јер када причамо о одбрани и очувању Републике Српске морамо бити уједињени и од тога нема ништа прече, каже градоначелник Дервенте Милорад Симић.

У саставу Осињске бригаде, која је дјеловала од маја 1992. године до марта 1994. године, били су борци из Осиње, Појезне, Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца, као и Цвртковаца, Јелањске и Митровића.

Посебан програм поводом овог датума припремили су ученици Основне школе „Ђорђо Панзаловић“, а цвијеће у част погинулих положили су чланови породица, градоначелник Милорад Симић, делегација Скупштине града, Борачке организације РС, Градске борачке организације, Удружења „Ветерани РС“, Удружења ратних заробљеника, СУБНОР-а, Полицијске станица, те представници политичких партија.

Ратни пут Осињске бригаде

Осињска бригада формирана је 9. фебруара 1992. године, као Осињски партизански одред, у чијем саставу су на почетку били борци са подручја Осињско-Сочаничког краја и околних села. Ова села, на почетку су, и хранила и облачила бригаду, односно осигуравала потпуно позадинско обезбјеђење. Одред је у бригаду преорганизован у мају 1992. године и по формацији је имао два батаљона са позадинским јединицама.

Борци ове бригаде упорно су, све до 12. јуна, бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чолино брдо –Торине.

А онда су кренули у офанзивне акције и, заједно са осталим јединицама, уз 27. бригаду, Осињска бригада има пресудну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама играју врло важну улогу и у ослобађању Брода. Након избијања на ријеку Саву припадници осињске бригаде ангажовани су на добојском ратишту, а бригада је расформирана и интегрисана у 27. бригаду 1. марта 1994. године. Погинула су 104 борца, од чега 4 официра и 5 подофицира, а више од 600 бораца је рањено.Осињска бригада је 30. маја 1996. године одликована медаљом Петра Мркоњића.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here