Vijesti Kultura i obrazovanje Прича о Светом Сави: У Библиотеци приказан филм “Гора преображења” – ФОТО

Прича о Светом Сави: У Библиотеци приказан филм “Гора преображења” – ФОТО

0

Документарно-играни филм Хаџи-Александра Ђуровића “Гора преображења” вечерас је приказан у Народној библиотеци “Бранко Радичевић”.

Филм је настао по истоименом роману Љиљане Хабјановић Ђуровић и говори о првом српском просветитељу Светом Сави, његовој улози и значају у настанку и формирању прве српске државе, одласку на Свету гору, оснивању манастира Хиландар, извојеваној аутокефалности Српске православне цркве и његовом страдању.

Ријеч је о првенцу аутора и редитеља Александра Ђуровића, рекла је предсједник Клуба историчара „Посавина“ Маја Видовић, који су се

Филм симболише њихову жељу да се књига на неки начин екранизује. Прилагожен је за све узрасте и говори о о Растковом путу и размишљањима да ли да управља државом или се посвети духовном животу. Ауторка је истраживала историјске чињенице које су везане за Савин живот, те их потом представилау књижевном стилу. Филм је доступан свима на интернету, што је посебно занимљиво за кориштење у школама, поручила је Видовићева.

Директорица Библиотеке Мирјана Плиснић је нагласила да ова установа има одличну сарадњу са Клубом историчара, те да је пројекција уприличена поводом празника Светог Саве.

У културно-умјетничком програму учествовао је хор ОШ “Никола Тесла”, а догађај је имао хуманитарни карактер с обзиром да су прикупљани прилози намијењени дјеци из Ораховца на Косову и Метохији.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here